Ramen med hemgjorda nudlar

koket.se
Ramen med hemgjorda nudlar
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Ramen med hemgjorda nudlar

34 ingredienser

2 dygn

Tove Nilsson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en god ramen med hemmagjorda nudlar, kycklingbuljong, sojapicklade ägg och chashu pork.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Kycklingbuljong

  • 1 hel kyckling (eller 6 kycklinglår)
  • 1 gul lök, skalad
  • 5 l vatten
  • salt

Ramennudlar

  • 2,5 tsk kansui (eller rostad bikarbonat)
  • 280 g vatten
  • 1 tsk salt
  • 600 g tipo 00 mjöl
  • majsstärkelse (till utbakning)

Chiliolja

  • 1,5 msk thaichilifrukt, mortlad (torkad röd eller annan het chili)
  • 0,5 dl chilipulver (koreanskt)
  • 0,5 msk sichuanpeppar, mortlad
  • 2 stjärnanis, mortlad
  • 2 dl rapsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk MSG
  • 2 msk sesamolja
  • 1 tsk salt

Miso- och sesamtare

  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl vit misopasta
  • 1 dl tahinipasta

Chashu pork

  • 1 kg fläsksida
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl japansk soja
  • 2 dl mirin
  • 2 tsk salt
  • 10 cm ingefära, skivad
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 3 salladslökar, hela

Sojapicklade ägg

  • 8 ägg
  • 1 dl soja
  • 1 dl mirin
  • 1 dl vatten

Gör så här

Kycklingbuljong

  1. Sjud kyckling, lök och vatten på svag värme i ca 3-5 timmar under lock.
  2. Sila av och plocka kycklingköttet (det kan användas till en ramen som topping eller en fried rice någon annan dag).
  3. Smaka av buljongen med salt.

Ramennudlar

  1. Blanda kansui och vatten i en skål tills det löser sig.
  2. Blanda sedan i salt.
  3. Arbeta in mjöl till en slät och fast deg. Arbeta länge.
  4. Låt degen vila ca 30 minuter efter knådning.
  5. Dela degen i 6 lika stora delar.
  6. Kör degen genom en pastamaskin till lagom tjocklek, detta skiljer sig lite från maskin till maskin.
  7. Pudra degplattorna med majsstärkelse och kör sedan till nudlar.
  8. Se till att nudlarna täcks med majsstärkelse så att de inte fastnar i varandra.
  9. Koka ca 30 sekunder i vatten vid servering.

Chiliolja

  1. Lägg mortlad chili och kryddor i en skål.
  2. Hetta upp rapsoljan i en kastrull.
  3. Tillsätt vitlöken när oljan är varm och låt den bli gyllenbrun.
  4. Häll den heta oljan med vitlök över chilin och låt det bubbla igång alla smaker.
  5. Tillsätt MSG, sesamolja och salt.
  6. Låt svalna och förvara sedan i en burk i kylen.

Miso- och sesamtare

  1. Bryn vitlöken i olja tills de är gyllenbruna.
  2. Blanda vitlöken med miso och tahini till en jämn smet.
  3. Klicka blandningen i botten av skålen och vispa in buljong vid servering.

Chashu pork

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda vatten, soja, mirin och salt i en ugnsform. Lägg i ingefära, vitlök och salladslök.
  3. Lägg i fläsksidan med svålen nedåt. Täck med folie och baka i mitten av ugnen i ca 3 timmar.
  4. Vänd fläsket efter 2 timmar och låt den bakas med svålen uppåt sista timmen.
  5. Låt köttet svalna och skiva det sedan tunt.
  6. Bränn av skivorna med en brännare innan servering.

Sojapicklade ägg

  1. Koka äggen i 5 minuter så att de är löskokta.
  2. Skala sedan äggen.
  3. Värm soja, mirin och vatten.
  4. Häll vätskan i en burk och låt svalna något.
  5. Lägg ner äggen i burken och låt stå 1-2 dygn i kylen.