I det här receptet får du lära dig hur du gör alla komponenter till en lyckad ramen från grunden. Både buljongen, nudlarna och tare. Det kommer bli en riktigt smakrik och god rätt att servera till helgens middag!
2,5 tsk bikarbonat, rostad (rosta bikarbonat i 135 grader i en timme)
500 g vatten, kallt
1 msk salt
800 g tipo 00 mjöl
200 g rågmjöl, siktat
majsstärkelse
Tare
1 dl vit misopasta
0,5 dl tahinipasta (japansk eller tahini)
Gör så här
Kycklingbuljong
Lägg den hela kycklingen i vatten i en stor gryta.
Koka upp och sänk sedan värmen. Sjud kycklingen i ca 5 timmar under lock för att få rikligt med smak. 1-2 timmar går också men buljongen blir inte lika fyllig och djup i smaken.
Ta upp kycklingen och sila buljongen. Plocka köttet från kycklingen och servera i ramen (eller en pastarätt, sallad eller gryta). Du kan förvara köttet plockat i frysen.
Förvara buljongen i kyl eller servera direkt.
Ramennudlar
Blanda bikarbonat och vatten i en skål. Rör ordentligt så det löser sig i vattnet.
Blanda ner mjöl och salt. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Degen ska bli värdigt smidig och elastisk. Degen kan uppfattas hård, tillsätt i så fall lite vatten, men inte för mycket då den ska vara riktigt fast.
Plasta degen och låt vila i rumstemperatur i 1 timme.
Dela degen i 12 delar. Platta till och kör genom pastamaskin till smala nudlar, pudra med maizena så att de inte klibbar ihop.
Tare
Blanda misopasta och tahini och smaksätt den neutrala buljongen direkt i skålen när ramen ska serveras.
Servering
Servera nudlarna i kycklingbuljongen tillsammans med tare och det plockade kycklingköttet.