Ramen med kycklingdumplings

Ramen med kycklingdumplings
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Ramen med kycklingdumplings

23 ingredienser

Hemgjorda dumplings som fylls med kycklingfärs och salladslök. Serveras i en mustig buljong tillsammans med pak choy, groddar och färska örter.

Ingredienser

portioner

Dumplingdeg (32 dumplings)

  • 2 dl vatten
  • 4,5 dl Tipo 00-mjöl eller vetemjöl special
  • 1 dl majsstärkelse

Fyllning

  • 350 g kycklingfärs
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk chilifrukt, finhackad
  • 1 msk fisksås
  • 3 salladslökar (gröna delen)
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn

Buljong

  • 2 l vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar (ekologiska)
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk misopasta
  • 1 msk fisksås
  • 1 bit färsk ingefära (i tumstorlek)
  • 0,5 limefrukt, saft av

Tillbehör

  • ca 180 g böngroddar
  • 2 pak choi
  • ca 150 g sockerärtor
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 dl salta jordnötter, hackade

Gör så här

  1. Smaksätt färsen med vitlök, chili, fisksås, fint skivad salladslök, salt och svartpeppar.
  2. Koka upp vattnet till dumplingdegen, låt svalna något och blanda det sedan med mjölet i en bunke eller i en bakmaskin. Knåda degen tills den är jämn och glansig (den ska inte vara kladdig). Ju längre du knådar, desto glansigare och smidigare blir den. Knåda i cirka 10 minuter.
  3. Rulla ut degen till en rulle på ett bakbord mjölat med maizena. Dela den i 16 lika stora bitar. Rulla dem till små bollar och kavla ut till runda, tunna degplattor (cirka 10 cm i diameter). Förvara i en fuktig handduk.
  4. Lägg en klick kycklingfärs i mitten av dumplingplattan. Nyp ihop till en dumpling.
  5. Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Smaksätt med soja, miso, fisksås och skalad och skivad ingefära. Stäng av plattan.
  6. Skiva pak choy i cirka 2 cm stora bitar och fördela över 4 soppskålar, lägg på groddar, hela sockerärtor, plockad mynta och koriander.
  7. Lägg ner några dumplings i den varma buljongen, gör ett nytt uppkok och vänta till dumplingsarna flutit upp (sjud i 3 minuter, i omgångar).
  8. Fördela dumplings och buljong i tallrikarna. Servera med krossade jordnötter (krossa dem genom att banka dem med en kavel i en plastpåse).