Råstekta blåmusslor med dragon

Råstekta blåmusslor med dragon
Foto: TV4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Råstekta blåmusslor med dragon

10 ingredienser

30 m

"Det här är ett trevligt snacks eller garnityr till en fiskrätt. Musslorna är ju så fina på hösten. Att lägga rensade musslor i skalet i en stekpanna eller direkt på grillen ger en härlig och lite rökig smak. Så fort de öppnar sig, så lyft ur musslorna ur pannan eller grillen. Då är de perfekt tillagade!" /Klas Lindberg

Ingredienser

portioner4 - 8
  • 1 gul lök, fint skuren (liten)
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • 1 kruka dragon
  • ca 1 dl persilja
  • 0,5 klyfta vitlök, fint riven
  • chilipulver
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 1 förp blåmusslor, tvättade och rensade
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Fräs löken på låg värme i lite olja tills den är mjuk. Koka in ca 1 msk vinäger och smaksätt med salt. Våga krydda på med vinäger, musslorna gillar syra.
  2. Skär dragonen och persiljan fint.
  3. Blanda örterna med löken, vitlök, chilipulver och en rejäl skvätt rapsolja. Smaksätt med salt och svartpeppar. Salsan ska kännas fräsch och ha mycket smak.
  4. Stek eller grilla musslorna direkt i en torr panna eller på gallret över glöden.
  5. Lyft ur musslorna efterhand som de öppnar sig.
  6. Rensa musslorna ur skalen genom att bryta isär skalen. Spara skalen till senare.
  7. Blanda musslorna med salsan och smaka av en extra gång.
  8. Lägg tillbaka musslorna i skalen.
  9. Strö lite grovt salt på ett vackert fat och placera musselskalen på saltet så att de står stadigt.
  10. Vill du använda musslorna som garnityr så passar de bra tillsammans med en stekt vit fisk.