Rebeccas kungliga prinstårta

Rebeccas kungliga prinstårta
Foto: TV4
Rebecca Cajander HSB 2024
Rebecca Cajander HSB 2024

Rebeccas kungliga prinstårta

Av: Rebecca Cajander

Från: Hela Sverige bakar

35 ingredienser

En kunglig prinstårta med lime- och vallmobottnar, penslade med basilika- och limesockerlag, len vaniljkräm med basilika samt hallon- och svarta vinbärspannacotta. Tårtan kläs elegant in i rosa marsipan och toppas med italiensk maräng och en guldig sockerkrona

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 75 g potatismjöl [1 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [2 tsk]
  • 30 g blå vallmofrön [3 msk]
  • 1 limefrukt, finrivet skal (ekologisk)

Vaniljkräm

  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 100 g vit bakchoklad
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 10 blad basilika

Hallon- och svartvinbärspannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 75 g svarta vinbär
  • 75 g hallon
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 300 g vispgrädde [3 dl]

Basilika- och limesockerlag

  • 200 g vatten [2 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • ca 20 blad färsk basilika
  • 1 limefrukt (ekologisk)

Italiensk maräng

  • 150 g äggvita [4-5 st]
  • 0,75 dl vatten
  • 300 g strösocker [knappt 3,5 dl]

Guldkrona

  • 180 g strösocker [2 dl]
  • guldpulver

Dekoration

  • 400 g rosa marsipan
  • 50 g färska hallon
  • 20 g svarta vinbär
  • färsk basilika
  • guldpulver

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
  2. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge tills det är riktigt pösigt i en stor bunke.
  4. Tvätta och riv skalet fint från en lime.
  5. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, tillsätt vallmo, limeskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll smeten i tre fodrade formar, ca 12 cm i diameter. Ca 1,5 dl i varje.
  7. Grädda i ca 14 minuter, tills en sticka kommer ut helt torr.
  8. Vänd formarna upp och ner på ett bakplåtspapper och låt tårtbottnarna kallna helt under formarna.
  9. Pensla med sockerlag.

Vaniljkräm

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Skrapa ut vaniljfröna ur stången och koka upp stång, frön och grädde i en kastrull. Ställ åt sidan i 10 minuter.
  3. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  4. Vispa samman äggulor och socker. Plocka bort vaniljstången och häll grädden i äggblandningen medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar vid ca 84 grader.
  5. Ta kastrullen från värmen, smält ner gelatinet och häll blandningen över chokladen.
  6. Rör till en jämn kräm. Mixa basilikan och blanda ner i vaniljkrämen.
  7. Sätt plastfilm tätt intill och kyl fram tills det är dags att fylla tårtan.

Hallon- och svarta vinbärspannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp bär och mixa. Häll ner purén i kastrullen ihop med grädde, socker, vaniljsocker och låt koka upp.
  3. Sjud sen en liten stund, ta av från plattan och rör ner gelatinet.
  4. Plasta och ställ i kylen i 2h.
  5. Ta ut innan montering och vispa upp.

Basilika- och limesockerlag

  1. Koka upp socker och vatten till en sockerlag och låt svalna.
  2. Mortla basilika, limeskal och 1 tsk socker till en sörja.
  3. Blanda ner basilika- och limepurén i sockerlagen och rör om.
  4. Pensla bottnarna med sockerlagen.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitorna i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent till ett lätt skum.
  2. Koka vatten och socker i en kastrull till 121-123 grader.
  3. Vispa äggvitorna till ett tjockare skum när det är några grader kvar. Häll sedan i sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning.
  4. Vispa på medelhög hastighet tills marängen är fast, glansig och sval.
  5. Spackla tårtan med marängen och häll i resterande maräng i en spritspåse.

Guldkrona

  1. Smält sockret försiktigt i en kastrull. Akta så det inte bränns.
  2. När sockret har smält och är gyllenbrunt, häll ut smeten med en sked på ett bakplåtspapper. Ringla sockret så att det bildas krontoppar.
  3. Låt sockret stelna något (men absolut inte helt) innan du skär av botten (så att botten av kronan är helt rak). Rulla redan ihop bakplåtspappret och låt kronan stelna så. Ta sedan bort bakplåtspappret och pensla kronan med guldpulver.

Montering

  1. Montera tårtan genom att först placera en tårtbotten på ett fint uppläggningsfat.
  2. Pensla botten med basilika- och limelagen.
  3. Spritsa ut ett tjockt lager av hallon- och svarta vinbärspannacottan och lägg sedan på en till botten. Pensla med basilika- och limelagen. Spritsa på ett jämt lager av vaniljkräm.
  4. Lägg på topplocket och bre hela tårtan med maräng. Skapa en liten kupol av maräng på toppen.
  5. Kavla ut den rosa marsipanen och skär ut jämnstora bitar av marsipanband (ca 5 cm breda och 12 cm höga). Tryck sedan fast marsipanbanden omlott längst med tårtans kant.
  6. Spritsa marängen som toppar på tårtans lock och bränn av marängen med en brännare.
  7. Placera hallon, svartvinbär och guldkronan ovanpå marängen och avsluta med ett par basilikablad och guldpulver.