Samla in kryddor och örter till din egenkryddade snaps. OBS! krydda endast med växter som du är helt säker på! Skvattram (som även kallas getpors eller skogsrosmarin) bör ej förväxlas med pors då den förstnämnda innehåller ett giftigt ämne som kan ge kramper, förlamning och delirium.
Generella tips: Du tillverkar enkelt din egen essens genom att lägga bär eller blommor i en glasburk. Sedan häller du över så mycket brännvin att det täcker. Låt det därefter stå i rumstemperatur i en vecka. Sila sedan bort bär och blommor. Om essensen är grumlig ska man låta den stå tills den klarnat. Då häller du över essensen i en flaska så att bottensatsen blir kvar. Använd okryddat brännvin och välj ett brännvin som inte är alltför alkoholstarkt, annars kommer inte kryddsmaken till sin fulla rätt. När man väl har sin essens blandar man ut den ytterst lite åt gången i renat brännvin. Smaka dig fram tills du hittar en lagom starkt kryddad blandning. ”Hjälper inte brännvin, är det bara döden”, gammalt svenskt ordspråk.