Red velvet cupcakes med limefrosting

Red valvet cupcakes med limefrosting
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Red velvet cupcakes med limefrosting

17 ingredienser

30 min

Hilda Kirkhoff gästar Nyhetsmorgon och bakar godsaker inför alla hjärtans dag. Vad sägs om härliga cupcakes med en krämig frosting? Det kan bli en riktig succé!

Ingredienser

portioner12 - 16

Cupcakes

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg, rumsvarma
  • 0,5 dl neutral rapsolja
  • 2 tsk röd hushållsfärg
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl standardmjölk, gärna rumsvarm

Frosting

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost, rumsvarm (naturell)
  • 3,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 1-2 tsk limesaft, färskpressad

Gör så här

Cupcakes

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft och ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Sikta ihop vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål. Ställ åt sidan.
  3. Vispa smör och strösocker fluffigt i 4–5 minuter med elvisp eller köksassistent.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills de är helt inblandade.
  5. Ringla ner rapsoljan under tiden som du vispar.
  6. Tillsätt röd hushållsfärg, vanilj och vinäger.
  7. Skrapa ner smeten från kanterna vid behov.
  8. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna med en slickepott.
  9. Häll i mjölken och rör om tills allt är blandat, men överarbeta inte smeten!
  10. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna, fyll dem till hälften. Om du använder små formar blir det fler cupcakes – grädda då i omgångar.
  11. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter. Testa med en sticka, den ska komma ut torr.
  12. Lyft försiktigt upp muffinsen från formen och låt dem svalna helt på ett galler.

Frosting

  1. Vispa smöret mjukt och fluffigt i ca 2 minuter.
  2. Tillsätt färskosten och vispa tills krämen är jämn.
  3. Sikta i florsocker och tillsätt vanilj, rivet limeskal och 1 tsk limesaft. Vispa ihop tills frostingen är slät.
  4. Smaka av och tillsätt eventuellt mer limesaft om du vill ha en syrligare frosting.
  5. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa den på de svala cupcakesen.