”Vill du imponera på kompisarna? Då ska du baka dessa bullarna, helt underbart goda med plommonsylten och den friska vaniljfrostingen. Men även riktigt ögongodis! Lycka till!” /Alexander Pelli
20 g citronsaft, färskpressad (ekologiskt) [1,25 msk]
10 g vaniljsocker (ekologiskt) [1 msk]
Gör så här
Plommonsylt
Halvera plommonen och kärna ur dem. Blanda plommonhalvorna med socker och citronsaft. Låt stå i 30–60 minuter, har du tid kan frukten marinera över natten.
Koka sedan upp allt tills du får en tjock sylt, gör ett syltprov för att se konsistens.
Häll upp i en ren burk och låt svalna.
Degen
Blanda ihop fördegen och låt jäsa i 30–60 minuter.
Tillsätt resterande ingredienser (bortgörning) och blanda allt i ca 12–15 minuter långsamt i en maskin.
Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter.
Väg upp degen i 18 lika stora bitar, ca 55 g per bit. Rundriv/forma degbitarna till bollar. Tryck sedan till bollarna i mitten så att du får ett hål i mitten. Låt jäsa i avstängd ugn i 60–90 minuter.
När bullarna jäst färdig så sätt ugnen på 175 grader utan fläkt, endast över- och undervärme. Tryck till lite lätt i mitten på bullarna där du redan gjort en grop och baka i 8–10 minuter i nedre delen av ugnen.
Crumble
Blanda ihop allt till strösslet och sprid ut på plåt med bakplåtspapper, det får gärna vara både mindre och större bitar.
Baka i ca 10 minuter på 150 grader. Låt svalna.
Frosting
Vispa samman allt till frostingen, den kommer upplevas lös i början för att sedan tjockna under vispningens gång.
Montering
När bullarna svalnat brer du på frosting längs kanten på bullen, lägger 1 msk sylt i mitten och strör crumble över frostingen.