2 msk röd pastafärg [ca 1 tub funcake röd pastafärg eller 3 msk hushållsfärg/karamellfärg]
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,75 tsk vinäger, av valfri sort
0,75 tsk bikarbonat
Whipped cream cheese frosting
300 g färskost, kylskåpskall
3 dl vispgrädde, kylskåpskall
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
Röda chokladbottnar
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på 20 cm med bakplåtspapper.
Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
I en annan skål blandar du kakao, färg och vaniljsocker. Bland väl tills du har en jämn smet.
Häll sedan lite färg i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
Stjälp upp kakan upp och ner på ett galler och låt svalna helt innan du delar den. När kakan svalnat kan du börja med frostingen.
Whipped cream cheese frosting
Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker.
Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
Montering
Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till dekorationssmul.
Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.