Regnbåge med Sandefjordssås á la Kerstin

Regnbåge med Sandefjordsås á la Kerstin
Foto: Tv4

Regnbåge med Sandefjordssås á la Kerstin

Av: Amus - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h

Regnbåge med Sandefjordssås, krispig fänkålssallad, syrligt äpple och kokt mandelpotatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sås

  • 5 dl grädde
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 1 msk messmör
  • 1 tsk citron, pressad
  • gräslök, hackad
  • 100-125 g smör
  • färsk dill
  • 4 msk regnbågsrom

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 äpple
  • olivolja
  • salt

Rotfruktchips

  • 2 jordärtskockor
  • 1 polkabeta
  • rapsolja

Fisk

  • 600 g regnbåge [150 g/pers]
  • salt
  • peppar
  • 800 g mandelpotatis, med skal

Gör så här

Sås

  1. Koka ihop grädden i kastrull till ca hälften återstår.
  2. Stäng av värmen och rör ner creme fraiche och messmör, citron och gräslök.
  3. Montera med smöret strax innan servering och smaka av med salt, svartpeppar och gräslöken

Fisk

  1. Smörj en ugnsfast form med lite olja. Salta och peppra fisken på köttsidan – lägg fileerna med skinnsidan uppåt. 10-12 min i ugnen. När skinnet lossnar är den klar.
  2. Drag av hela skinnet.

Fänkålssallad

  1. Skiva fänkålen tunt med mandolin.
  2. Skiva äpplet lövtunt och blanda ihop med fänkålen.
  3. Smaka av med olivolja och salt.

Rotfruktchips

  1. Skala och hyvla tunt på mandolin eller kniv.
  2. Friteras i neutral olja 150-160° eller steks i ugnen 150° 40 minuter eller i airfryer i 10 minuter.
  3. Salta och ev lite olivolja.

Servering

  1. Servera fisken med såsen, en dillkvist, en klick regnbågsrom på toppen, den kokta mandelpotatisen tillsammans med fänskålssalladen och rotfruktchipsen.