Regnbågsmönstrad småkaka

Regnbågsmönstrad småkaka
Foto: Tv4
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Regnbågsmönstrad småkaka

10 ingredienser

2,5 h

En läckert färgad småkaka med smak av citron. Tålamod är fint att ha när man gör den här kakan!

Ingredienser

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 1 ägg
  • 250 g vetemjöl [4 dl]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner, finrivet skal
  • pastafärg (i valfria färger)

Montering

  • 1 äggvita
  • 1 msk vatten

Garnering

  • strösselkulor

Gör så här

  1. Ta bort en bit deg innan du skall färga degen. Dela nu upp degen i en del 2/3 och en del 1/3.
  2. Ta den som är 2/3 och dela i sex stycket lika stora delar. Färgsätt varje del med valfri pastafärg och plasta in och lägg i kylen ca 15 minuter.
  3. Vispa ihop äggvita och vatten i en liten skål. Kavla ut varje del till lika stora rektanglar, ca 3-4 mm tjock, och stoppa tillbaka i kylen. När de är kalla, pensla med uppvispad äggvita på den första färgade rektangeln, lägg på nästa färg och upprepa. Dock ingen äggvita på den sista som skall vara ”ren”.Kavla lite lätt så de går ihop och ställ kallt minst 15 min.
  4. Ta en hjärtformad pepparkaksform och mät med sidan på formen mot degen, skär remsor efter samma mått och kyl igen.
  5. Stansa ut hjärtan av degen, ställ degen upp så att du stansar rätt igenom mönstret, du vill få ut ”en regnbåge” i formen. Pensla lite äggvita på ett hjärta och sätt på ett till ovanpå, så du får ett långt hjärta ca 25 cm. Stoppa i kylen ca 30 minuter.
  6. Rulla små korvar av den ofärgade degen och täck runt hjärtat tills du har en rund och jämn rulle, kyl ordentligt!
  7. Pensla rullen med äggvita och rulla i strösselkulor. Lägg rullen i frysen 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  9. Skär med vass kniv, ca 0,5 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 8-10 minuter.