Hallonmoussetårta med jordgubbar

Hallonmoussetårta med jordgubbar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Renée Voltaire
Renée Voltaire

Hallonmoussetårta med jordgubbar

13 ingredienser

10h 20 min

Bottnen till den här tårtan tar lite tid att baka, men den är försvinnande god när den täcks av en mousse på hallon och avokado och dekoreras med jordgubbar.

Ingredienser

Botten:

  • 2 dl solrosfrön, blötlagda (i ca 4 tim)
  • 1 dl mandlar, blötlagda (i ca 4 tim)
  • 3 aprikoser, blötlagda (i ca 4 tim)
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 krm kardemumma, nymald
  • 1 vanlijstång
  • 1 msk honung

Moussen:

  • 2 avokador
  • 1 dl cashewnötter osaltade
  • 2 dl frysta hallon
  • 1 msk honung
  • jordgubbar, till dekorartion

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Sila bort blötläggningsvattnet från solrosfröna, mandlarna och aprikoserna.
  3. Mal linfröna i en elektrisk kaffemal tills det blir till linfrömjöl.
  4. Lägg ner fröna, aprikoserna och nötterna i en mixer. Tillsätt kardemumman och skär upp och hacka ner hela vaniljstången (ja det fungerar att göra så).
  5. Lägg ner honungen och kör till en grynig massa. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten, ibland kan det behövas för att få knivarna att snurra.
  6. Tryck ut massan i en pajform och torka den sakta i ugnen i cirka 10 timmar på 50-70 grader. Släpp ut fukten några gånger under torktiden.
  7. Ta ut formen och lossa den från tårtbottnen. Lägg bottnen på ett snyggt fat.
  8. Moussen: Skala och kärna ur avokadona. Mixa dem tillsammans med cashewnötterna, de frysta hallonen och honungen till härlig mousse.
  9. Fyll pajformen med mossen och dekorera med jordgubbarna.