Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Koka upp och sjud under omrörning på medelvärme tills ⅔ återstår.
Sila ner såsen i en ny kastrull. Tryck sönder blåbären i silen och släng moset som blir kvar från bären. Blanda ner smöret lite i taget under omrörning. Smaka av ed salt. Värm såsen före servering.
Picklade trattkantareller
Koka ihop lagen och häll över svampen, ställ åt sidan.
Potatis- och jordärtskockspuré
Skala potatis och skockor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och vispa potatis och skockor med resten av ingredienserna. Smaka av med salt.
Sotad steklök
Skala och halvera steklöken. Lägg dem med snittytan ner i en torr stekpanna på hög värme. Sota tills löken fått en sotad färg. Ställ åt sidan.
Renfilé
Putsa renfilén. Salta och peppra rikligt, ca 30 minuter innan tillagning.
Sätt ugnen på 125 grader.
Värm en stekpanna med neutral olja på rätt så hög värme. Bryn köttet tillsammans med timjan och smör tills alla sidor på köttet fått en fin gyllene färg, ös köttet med smöret under stekningen.
Lägg över köttet i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt vila ca 10 minuter.
Servering
Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar och njut av en otrolig god måltid som andas norrländsk skog.