Reshte polo är en klassisk rätt som lagas vid nyår. Den kan serveras med lamm, kyckling eller hemgjorda köttbullar. Tillbehören är smörstekta dadlar och russin.
2 dl reshte (risnudlar som finns i de persiska butiker, man kan även använda vermicelli)
Köttbullar
0,5 förp saffran
1 msk vatten, kokhett
400 g köttfärs
1 gul lök, finriven
0,5 tsk malen gurkmeja
2 msk kikärtsmjöl (kan ersättas med ströbröd)
salt
peppar
Tillbehör
1 dl russin
8 dadlar
1 msk smör
0,5 tsk malen kanel
1 gul lök (stor)
olja
Dekoration
2 msk pistagenötter (eller valfri nötter/mandel)
smör (eller olja)
Gör så här
Ris
Skölj och blötlägg riset, gärna en timme innan tillagning.
Koka upp 2 liter vatten med salt och en kanelstång.
Häll i riset när vattnet börjar koka.
Efter ca 5 minuter är det dags att tillsätta nudlarna. Koka allt i ca 5 minuter. Riset ska vara mjukt men ändå ha lite tuggmotstånd.
Köttbullar
Lös upp saffran i en matsked kokhett vatten.
Blanda färsen med övriga ingredienser väl.
Forma små bollar av färsen.
Värm upp lite olja i en panna och stek köttbullarna gyllenbruna i några minuter. Det är viktigt att värmen är hög för att köttbullarna ska behålla sin saftighet. Är temperaturen för låg kommer köttet förlora sin vätska och köttbullarna kommer kokas istället för att stekas.
Tillbehör
Skölj russinen under vatten och kärna ur dadlarna.
Stek russinen och dadlarna lite lätt i smör. Strö på kanelen.
Skala och skiva löken. Koka gärna skivorna i ett par minuter och låt dem torka på hushållspapper innan du steker dem i olja. Då går det snabbare och du behöver mindre mängd olja. Stek löken mjuk i olja tills den har fått färg.
Servering
Skölj pistagenötterna under rinnande vatten och fräs dem sedan i lite smör eller olja före servering.