Rice krispies tårta med vaniljkräm och chokladfluff

koket.se
Rice krispies tårta med vaniljkräm och chokladfluff
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Rice krispies tårta med vaniljkräm och chokladfluff

14 ingredienser

2 h 30 min

Drömgod marängtårta i långpanna fylld med vaniljkräm och chokladfluff toppad med säsongens bär. Den perfekta kalastårtan!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12

Chokladfluff

  • 400 g mörk choklad 70 %
  • 4 dl vispgrädde

Vaniljkräm

  • 6 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 100 g smör, rumsvarmt

Bottnar

  • 6 äggvitor
  • 4,5 dl strösocker
  • 4,5 dl rice krispies (eller rispuffar)

Dekoration

  • 150 g hallon
  • 150 g blåbär
  • färsk mynta

Gör så här

Chokladluff

  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädde.
  2. Smält ihop försiktigt på låg temperatur. Häll upp i en skål av glas eller metall. Låt svalna i kylskåpet minst 4 h, helst över natten.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk och frön och skal av en vaniljstång i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen.
  2. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker i en skål.
  3. Häll ner blandningen i kastrullen med mjölken, rör om och värm på på låg värme under konstant omrörning till krämen tjocknat. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner smöret tills det smält och häll sedan över krämen i en skål eller lufttät burk. Låt svalna i kylskåpet.

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 125 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fin och blank maräng.
  3. Tillsätt rice krispies och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Bre ut marängen på bakplåtspappret och grädda i mitten av ugnen i ca 60-75 minuter eller tills den släpper från pappret. Låt svalna helt och hållet.

Montering

  1. Skär marängbotten i två lika stora. Bre vaniljkrämen på den första delen och lägg på den andra marängdelen ovanpå.
  2. Vispa upp chokladfluffet med elvisp, tillsätt eventuellt lite ovispad grädde om fluffet känns för tjockt.
  3. Spritsa eller bred ut chokladfluffet på den översta marängdelen.
  4. Dekorera med färska bär och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

Glöm inte att matsortera skal från äggen för en hållbar bakning, och njut av din drömgoda marängtårta. /Köket-redaktionen