Missa inte denna sommarfavorit à la Jessie Sommarström. Med härliga smaker från rimmad makrill, tomater, eldad sparris, sockerärtor, salladslök, smörglaserad spetskål samt gräslöksmajonnäs.
Ingredienser
4 makrillar, färsk (ryggfiléer)
Rimlag
500 g vatten
40 g salt
20 g strösocker
1 citron
Semitorkade tomater
8 tomater (små, svenska)
Tomatlag
15 g salt
50 g vatten
50 g honung
15 g olivolja
Gräslöksolja
60 g gräslök, grovt skuren
40 g spenat
4 dl rapsolja
Gräslöksmajonnäs
1 ägg
5 g dijonsenap
1-2 tsk vinäger
2,5 dl olja (gräslök)
0,5 kruka gräslök
Grönsaker
4 gröna sparrisar
1 spetskål (liten)
12 sockerärtor
1 citron
50 g smör
3 dl vatten
salt
1 citron
färska örter
Gör så här
Rimlag
Skala citronen med potatisskalare och blanda citronskalet med resterande ingredienser rör tills saltet löst sig.
Lägg makrillen i rimlagen 15 min. Skölj av filéerna i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
Halstra makrillen med skinnsidan ner precis innan servering
Tomater
Koka upp alla ingredienser till tomatlagen och rör om tills saltet löst sig. Låt svalna.
Kryssa tomaterna i botten, skålla i kokande vatten någon minut tills skinnet börjar lossna. Kyl direkt i isbad.
Skala tomaterna och slunga dem i tomatlagen, lyft tomaterna och torka i tork eller ugn på 50 grader tills de är lätt torkade och har torr yta ca 3 timmar helst längre.
Gräslöksolja
Lägg alla ingredienser i en kannmixer mixa länge tills oljan kommer upp i ca 70 grader och blir grön.
Sila genom kaffefilter eller finmaskig sil.
Gräslöksmajonnäs
Blanda ägg, dijonsenap och vinäger. Tillsätt gräslöksoljan droppvis under konstant vispning, om den blir för tjock späd med lite vatten.
Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger, lägg i nyskuren gräslök.
Grönsaker
Skala och plocka sparris. Strimla salladslöken. Plocka dom fyra yttersta bladen på spetskålen och behåll dom hela.
Strimla resten av kålen tunt. Smaka upp den strimlade kålen med citron, salt och socker.
Precis innan servering koka upp vatten, salt och smör. Lägg i kålen och låt koka ca 2 min under lock. Ta upp kålen och häng av på en kökshandduk eller hushållspapper.
Lägg ner sparrisen, låt koka endast några sekunder ta upp dem och dela sparrisarna på längden, elda på skalsidan och dela den sedan på mitten.
Lägg ner sockerärtorna och koka al dente.
Lägg den marinerade kålen i det glaserade kålbladet.
Lägg upp alla grönsaker på tallrikarna tillsammans med den nyhalstrade makrillen och gräslöksmajonnäsen. Toppa med gräslöksolja och färska örter.
Gräslöksoljan som blir över går utmärkt att frysa.