Ris med grönsaker

Ris med grönsaker
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Ris med grönsaker

20 ingredienser

1 h

Den här lättlagade risrätten är äkta somalisk husmanskost. Allt lagas i en och samma gryta, och du behöver inte ta exakt de grönsaker och rotfrukter som står i receptet, utan använd gärna det du har hemma. Om du vill kan du även lägga i kött.

Ingredienser

portioner
  • 3 tomater
  • 1 gul lök (stor)
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk rapsolja (att steka i)
  • 1 kanelstång
  • 4 kardemummakapslar
  • 4 hela nejlikor
  • 1 msk xawaash (somalisk kryddblandning)
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 dl basmatiris
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 200 g haricots verts
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • 4 dl vatten, hett
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär tomaterna i bitar och mixa dem sedan med en stavmixer.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken och vitlöken i någon minut.
  3. Lägg i kanel, kardemumma och kryddnejlika i kastrullen och rör om. Tillsätt xawaash, gurkmeja, paprikapulver och tomatpuré och fräs under omrörning i någon minut.
  4. Häll i de mixade tomaterna och smula ner buljongtärningarna. Låt småkoka i 5 minuter.
  5. Skölj under tiden riset ordentligt tre till fyra gånger.
  6. Skala morötter och potatisar. Skär dem i bitar och lägg dem i kastrullen tillsammans med haricots verts och ris. Blanda runt ordentligt. Häll i det heta vattnet och smaka av med salt och peppar.
  7. Låt grytan koka under lock i 25 minuter på låg värme.
  8. Plocka gärna bort kanelstång, kryddnejlikor och kardemummakapslar innan servering. Stark grön chilisås och "vanlig" banan är gott till.