Romesco är en spansk sås gjord på grillad paprika, rostade mandlar och vitlök. Här blandas den med nykokt risonipasta och serveras med räkor vända i fräst vitlök och persilja.
Se Adam Thulin laga receptet
Ingredienser
4 dl risoni
200 g grillad paprika, strimlad inlagd på burk (spara oljan)
1 klyfta vitlök
50 g rostade mandlar, grovt hackade
0,5 tsk chiliflakes
1 msk citronsaft
Vitlöksräkor
1 klyfta vitlök
350 g skalade räkor (ASC- eller MSC-märkta)
olivolja
salt
Topping
25 g rostade mandlar, grovt hackade
färsk bladpersilja
Gör så här
Koka risonin 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Häll av i ett durkslag.
Mixa den strimlade paprikan med oljan, en klyfta vitlök, grovt hackade mandlar, chiliflakes och citronsaft till en slät kräm.
Blanda ihop romescon med den kokta risonin och smaka av med salt och eventuellt citronsaft. Späd med ca 1 dl vatten för en lagom krämig och god konsistens.
Fräs vitlök i olivolja med salt och persilja, låt komma ner i temperatur och vänd runt med räkorna.
Lägg upp risonin toppa med de frästa räkorna, mandlar och bladpersilja.