Risotto al limone är en fräsch och krämig risotto med citron och parmesanost. Kom ihåg att ge rätten sin tid på spisen och rör hela tiden när du tillsätter buljongen, då kommer du få en riktigt ljuvlig risotto!
Stek löken i en gryta med oljan. Den ska inte få färg utan bara bli mjuk och lite glansig.
Tillsätt riset och låt det fräsa med löken på låg värme tills det blir lite transparent med en vit kärna inuti.
Häll i vinet och låt det koka in i riset. Du kan även tillsätta riven pumpa, svamp eller annan smaksättning om du inte vill servera din risotto neutral.
Ös på några slevar buljong i omgångar och låt det puttra in i riset. Rör hela tiden och lämna aldrig risotton!
När all vätska nästan kokat in öser du på mer buljong.
När riset är mjukt men ändå aningen al dente, det brukar ta ungefär 20 minuter, öser du på ännu mer buljong.
Risotton ska vara rinnig och lös. Den ska mer likna en gryta med soppkonsistens än en gröt när den är klar.
Dra av grytan från värmen och låt risotton vila några minuter.
Rör i smör och parmesan. Rör ordentligt så att osten och smöret smälter och blir krämigt ihop med vätskan i risotton.
Riv i skalet från en citron. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Häll upp risotton på tallrikar. Risotton ska rinna ut som en platt sås på tallriken, om den ligger i en klump har du använt alldeles för lite buljong.
Servera risotton toppad med smulad parmesanost och ringla över lite olivolja.