Rispuffstårta med choklad och punsch

Rispuffstårta med choklad och punsch
Foto: Frida Wismar
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Rispuffstårta med choklad och punsch

Av: Linn Utbult

Från: Salt som socker

18 ingredienser

1 h + 2 h frys

"Redan som barn lekte jag med olika smaker. När mina kompisar valde vanilj- och jordgubbsglassså tog jag ägglikör och romrussin. Ett av mina starkaste smakminnen från då är när vi syskon fick en rejäl skopa vaniljglass med lite punsch på. Så enkelt, men så otroligt gott. Även i den här tårtan tar jag med flingsalt, så att det blir en fin brytning mot det söta i punschen och den vita chokladen." /Linn Utbult

Receptet är ur boken Salt som socker, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 60 g mörk choklad
  • 2 tsk rapsolja [10 g]
  • 4 dl rispuffar [30 g vårgårdaris]
  • 1 dl kokosflaket [35 g]
  • 1 nypa flingsalt

Chokladbavaroise

  • 3 gelatinblad
  • 1,75 dl vispgrädde [175 g]
  • 1,75 dl standardmjölk [175 g]
  • 0,5 dl strösocker [45 g]
  • 4 äggulor [80 g]
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 130 g mörk choklad
  • 1 salt

Vit chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde [300 g]
  • 200 g vit bakchoklad
  • 1 äggula [20 g]
  • 3-4 msk Carlshamns flaggpunsch

Gör så här

Botten

  1. Klä en springform eller tårtring, ca 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i botten och gärna tårtplast längs sidorna.
  2. Smält chokladen försiktigt i mikron och rör i rapsoljan. Blanda sedan i rispuffar, kokosflakes och lite flingsalt. Häll smeten i formen i och tryck till så att du får en jämn tårtbotten. Ställ formen i frysen.

Chokladbavaroise

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden löst, så att den bildar toppar, och ställ åt sidan.
  2. Koka upp mjölken tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och vaniljpastan i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 83 grader, rör hela tiden.
  4. Sila ner blandningen i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det smält helt. Hacka och smält chokladen i en plastbunke i mikron. Blanda försiktigt ner chokladen i äggsmeten, tillsätt en nypa salt. Kyl i isbad till ca 35 grader och vänd till sist ner den vispade grädden.

Vit chokladmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp 1 deciliter grädde och smält gelatinet i grädden innan du häller den över den hackade vita chokladen.
  3. Vispa resterande grädde och vispa i äggulan. Blanda grädden med chokladen och punschen.

Montering

  1. Häll bavaroisen över bottnen och låt stå i frysen ca 1 timme.
  2. Låt stelna ordentligt i frysen innan du häller på den vita chokladmoussen, så att det blir en
  3. skarp och fin kant mellan lagren. Slå formen lätt mot bänken så att du slipper luftbubblor och
  4. för en jämnare yta. Frys igen i 1–2 timmar. Ta inte ut tårtan ur formen innan den stelnat helt.

Garnering

  1. Jag garnerar utan bär och frukt då jag inte vill ”störa” punschens härliga smak. Dekorera med
  2. ätbara blommor och