Riz au lait med honungskompott

koket.se
Riz au lait
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Riz au lait med honungskompott

12 ingredienser

1 h

Riz au lait är en form av kall risgrynsgröt som blandas upp med grädde. Här serverar Tove Nilsson rätten toppat med en honungskompott på fikon och tranbär vilket blir pricken över i!
- Jag har gjort det här receptet över hundra gånger och alla älskar det!

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 l standardmjölk
  • 1,5 dl grötris
  • 1,5 vaniljstång, urskrapad stång och frön
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 citron, skal (större bitar)
  • 1 bittermandel, finriven

Honungskompott

  • 4 torkade fikon
  • 4 msk honung
  • 0,5 dl tranbär, torkade
  • 2 äpplen, tärnade (röda vinteräpplen)
  • 1 citron, saften

Servering

  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, ris och fröna från vaniljstången samt den urskrapad vaniljstången. Det kan finnas en hel del korn kvar i stången som man vill åt.
  2. Sänk värmen när det kokat upp och sjud i 20 minuter under lock. Rör runt då och då så att det inte bränner fast i botten.
  3. Tillsätt socker, citronskal och bittermandel. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter under lock, rör runt då och då.
  4. Ta av från värmen och fiska upp citron och vaniljstång.
  5. Vispa runt med en ballongvisp så att kornen mosas en aning och gröten blir lite fluffig.
  6. Låt svalna och ställ i kylen.

Honungskompott

  1. Skär fikonen i bitar.
  2. Lägg honung i en kastrull tillsammans med frukten.Värm på medelvärme tills äpplet mjuknat något. Pressa på citron och låt svalna. Förvara i kyl fram till servering.

Servering

  1. Vispa upp kall grädde för hand. Den blir mycket godare och fluffigare när du vispar för hand med en stor ballongvisp eftersom det kommer in mer luft än med små elvispar.
  2. Ta fram den kalla gröten och vänd i hälften av grädden till en fluffig och krämig gröt med hjälp av slickepott.
  3. Servera gröten toppad med en klick grädde och honungskompotten.