Röd curry med entrecote och svart ris

Röd curry med entrecote och svart ris
Foto: TV4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Röd curry med entrecote och svart ris

23 ingredienser

45 m

En smakrik och kryddig thailändsk gryta med entrecote. Serveras med svart ris.

Ingredienser

portioner

ris

  • 3 dl svart thailändskt ris
  • 1 krm salt
  • 2 msk matolja
  • 2 msk riven kokos
  • 5 dl vatten

Röd currysås

  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citrongräs
  • 2 limeblad
  • 1 torkad chilifrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk röd currypasta
  • 1 msk curry
  • 3 msk matolja
  • 800 ml kokosmjölk [2 burkar]
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk fisksås
  • 3 msk strösocker
  • salt

Entrecote

  • 500 g entrecôte
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Ris

  1. Koka riset i lättsaltat vatten tillsammans med kokosflingor och matolja. Låt sjuda på medelvärme under lock i 30-40 minuter.

Röd currysås

  1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Banka ut och skär ner citrongräset fint. Blanda ihop schalottenlök, vitlök, citrongräs, limeblad, torkad chili, tomatpuré, röd currypasta och gul curry i en mortel och mortla till en fint smet.
  2. Fräs currysmeten i en stekpanna tillsammans med 3 msk matolja på medelvärme i ca 3 minuter.
  3. Koka ihop kokosmjölk i en gryta tills kokosmjölken blir krämig. Rör ner currysåsen och smaka av med köttbuljong, fisksås, socker och salt.

Entrecote

  1. Bryn entrecote tillsammans med olivolja i en stekpanna, ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Dela köttet till 4-5 bitar och häll sedan över den röda currysåsen på köttet.
  2. Låt rätten gå klart i ugnen i 7-8 minuter i 150 grader.
  3. Servera med riset och lite sallad.