Röd potatissallad

koket.se
Röd potatissallad
Foto: Alexander Kvist/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Röd potatissallad

14 ingredienser

30 m + 15m

Färskpotatissallad med äpple, salladslök och tomat- och vitlöksdressing. Toppas med rädisor och grillad sparris.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2,5 kg färskpotatis
  • 3 salladslökar
  • 5 äpplen
  • 300 g cocktailkapris
  • 3 klyftor vitlök
  • 400 g tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl flytande honung
  • 500 g grön sparris
  • 2 knippen rädisa
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Förkoka oskalad potatis, gärna dagen före.
  2. Skiva upp den kall potatis i 1 cm tjocka skivor. Lägg potatisskivorna i en stor skål.
  3. Skiva salladslök i grova bitar, ca 1 cm. Tärna äpplen i 1x1 cm bitar och blanda försiktigt ner i potatisen. Hacka persilja, strössla över och toppa med kapris.
  4. Hacka vitlöken och salta hacket, mosa sedan vitlöken med bredsidan på en kniv till en puré.
  5. Blanda vitlökspuré, tomatpuré, vinäger, rapsolja, och honung till en dressing.
  6. Häll dressingen över potatissalladen och blanda försiktigt, smaka av med salt och peppar.
  7. Bryt eller skär bort den ”träiga” nederdelen på sparrisen och grilla sparrisen lätt så att den inte tappar tuggmotståndet.
  8. Dela och toppa salladen med rädisor och grillad sparris, garnera med bladpersilja.