Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
8 små röd- gul eller polkabetor, skalade och skurna i klyftor
6 morötter, skurna i stora bitar
3 lagerblad
2 kvistar timjan
1 krm havssalt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk tomatpuré
2,5 dl rött vin
2 grönsaksbuljongtärningar
400 g puylinser [5 dl]
1 l vatten
0,5 krm havssalt
2 msk extra virgin olivolja
2-3 portabellosvampar, skivade
10 skogschampinjoner
10 pärllökar, skalade
2 tsk arrowrot, upplöst i 2 msk vatten
några timjankvistar, repade blad till garnering
Gör så här
Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök och stek allt mjukt. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan, salt och peppar i kastrullen och stek i 5 minuter, rör om då och då. Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15-20 min. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.
Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ undan så länge.
Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar. Tillsätt stekt svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 min. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering.
Fördela grytan i fyra skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.