Rödbetsfocaccia med getost och rosmarin

Rödbetsfocaccia med getost och rosmarin
Foto: Lena Evertsson
My Sundberg
My Sundberg

Rödbetsfocaccia med getost och rosmarin

12 ingredienser

2,5 h

Varje gång jag bakar det här brödet så slås jag av hur fantastiskt vacker färg det har. Vem kunde tro att naturen har chockrosa i sin färgskala? Focaccia kan varieras i oändlighet, men den söta rödbetssmaken i brödet blir extra trevlig ihop med parfymiga örter och getost. /My

Ingredienser

portioner plåt

Focaccia

  • 3 dl vatten [300 g]
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl rödbetspuré (ca 2 kokta skalade & mixade rödbetor) [100 g]
  • 1 msk honung [20 g]
  • 1 tsk havssalt [6 g]
  • 2 msk olivolja (40 g) + extra till efter gräddning
  • 6 2/3 vetemjöl (400 g)
  • 1 2/3 durumvetemjöl (100 g)

Topping

  • 1 tsk flingsalt
  • 1 skiva getost, i bitar
  • 1 rödlök, skivad
  • 2 kvistar rosmarin

Gör så här

  1. Ljumma vattnet till 30 grader och lös upp jästen i en bunke.
  2. Blanda i rödbetspuré, honung, salt, olja och durumvetemjöl.
  3. Blanda till en jämn rosa smet och tillsätt därefter vetemjölet.
  4. Knåda degen 10 min för hand eller på låg hastighet i maskin. När degen känns smidig och elastisk är den klar.
  5. Täck med en bakduk och låt jäsa 45 min i bunken.
  6. Stjälp upp degen på en oljad plåt eller långpanna, strö över toppingen och tryck ned fingertopparna i degen så att focaccian blir jämt mönstrad med små ‘gropar’.
  7. Täck med en bakduk och jäs ytterligare 45 min. När det är 10 min kvar på jästiden, värm ugnen till 200 grader.
  8. Baka mitt i ugnen ca 25 min tills den är genomgräddad och gyllene på toppen.
  9. Ringla generöst med olivolja över focaccian när den precis kommit ur ugnen.