Rödbetsgravad lax med fänkål, Ernsts recept

koket.se
Rödbetsgravad lax med fänkål, Ernsts recept
Foto: Christopher Thaung
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Rödbetsgravad lax med fänkål, Ernsts recept

5 ingredienser

3 dygn

Att grava sin egen lax blir alltid extra gott, särskilt om man som Ernst piffar till den med både rödbetor och fänkålsfrön.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 1-1,5 kg färsk laxsida, med skinn
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 rödbeta

Gör så här

  1. Dra ev benen ur laxen. Dela laxen i två bitar. Lägg ena laxsidan i en ugnsform och kontrollera att alla ben är dragna ur fisken.
  2. Mortla socker, salt och fänkål. Gnid in laxen med kryddblandningen på bägge sidor och lägg den med skinnsidan ner mot formen.
  3. Riv rödbetorna grovt och tack hela köttsidan på laxen, låt den grava i 3 dygn. Vänd på den minst en gång per dygn. Skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor med en laxkniv.