Rödbetspaj med feta, honung och timjan

Rödbetspaj med feta, honung och timjan
Foto: Karoline Jönsson
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Rödbetspaj med feta, honung och timjan

14 ingredienser

1 h 15 m

En enkel paj med lyxig smak. Passar till såväl förrätt som middag mitt i veckan. Men glöm inte att servera med rikligt av rostade solroskärnor ‒ det gör hela rätten. /Karoline

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 4 rödbetor
  • 200 g fetaost
  • 2 dl gräddfil (eller naturell yoghurt)
  • 1 ägg
  • 0,5 msk honung, flytande
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 2 dl ost, riven att strö över
  • solroskärnor, att strö över

pajdeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumstempererat (eller margarin)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vatten

Till servering

  • ärtskott och rucolasallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20–30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Skiva rödbetorna tunt.
  2. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel eller rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter eller cirka 40 × 15 cm, med
  3. degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  5. Smula sönder fetaosten och blanda samman med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och toppa med den rivna osten.
  6. Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö dem över den färdiga pajen. Servera tillsammans med ärtskott och rucolasallad.