Rödbetssallad med smetana

NYHET
koket.se
Rödbetssallad med smetana
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Rödbetssallad med smetana

11 ingredienser

20 min + tid i kyl

Den här enkla rödbetssalladen kan du förbereda några dagar innan julafton.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 4-5 rödbetor, kokta och skalade (medelstora)
  • 1 dl smetana (eller turkisk yoghurt för en lättare variant)
  • 1-2 msk majonnäs (justera efter smak, för att hålla det lättare)
  • 1 tsk dijonsenap (valfritt, för extra smak)
  • 1 msk vitvinsvinäger (eller citronsaft för fräschör)
  • salt
  • vitpeppar
  • ev honung [några droppar]
  • 1 rödlök, finhackad (liten)
  • 0,5-1 äpple, tärnat
  • ev 1-2 msk dill, hackad

Gör så här

  1. Skala de kokta rödbetorna och skär dem i små tärningar (eller riv dem grovt beroende på vilken textur du föredrar i salladen).
  2. Blanda smetana, majonnäs, dijonsenap samt vinäger och smaka av med salt och vitpeppar. Rör ihop tills allt är väl blandat och krämigt.
  3. Om du vill ha en lättare sötma kan du tillsätta en liten mängd honung.
  4. Lägg i rödbetorna, den hackade rödlöken och äpplet i blandningen. Rör försiktigt så att allt blandas utan att rödbetorna mosas.
  5. Smaka av med extra salt, peppar eller vinäger om du tycker att det behövs.
  6. För en extra friskhet kan du blanda i lite hackad dill.
  7. För bästa smak så låt rödbetssalladen stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering så att smakerna får sätta sig.

Tips! För variation kan du även addera en liten mängd hackad gräslök eller valnötter för extra textur och smak.