Rödbetstårta med getost

Rödbetstårta med getost
Foto: TV4
Emma Brink Rask
Emma Brink Rask

Rödbetstårta med getost

Av: Emma Brink Rask

Från: Bingolotto

18 ingredienser

1 h

Rödbetor och getost är en vinnande smakkombination. I det här receptet förenas de båda i en festlig tårta.

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Rödbetsbröd

  • 15 g jäst
  • 300 g rödbetsjuice [3 dl]
  • 390 g vetemjöl [6,5 dl]
  • 1 tsk salt

Marinerade polkabetor

  • 500 g polkabeta (eller rödbetor)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk balsamvinäger

Getostkräm

  • 200 g getost (krämig utan skal)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g crème fraîche
  • 2 msk flytande honung
  • salt
  • peppar

Dekoration

  • 1 polkabeta, kokt och tunt skivad
  • ca 1 dl ärtskott (eller ruccola)
  • 1 dl pumpakärnor, rostade

Gör så här

Rödbetsbröd

  1. Mät upp alla ingredienser utom saltet i bunken till köksmaskinen. Knåda i 5 minuter.
  2. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
  3. Lägg degen i en form (ca 20x20 cm eller 22 cm i diameter) smord med olja. Låt degen jäsa i 60 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det har en innertemperatur på 98 grader.
  6. Låt brödet svalna helt. Skär sedan bort de yttersta kanterna på brödet och dela det i två eller tre bottnar.

Marinerade polkabetor

  1. Koka betorna med skalet på i saltat vatten tills de är mjuka.
  2. Skölj dem sedan i kallt vatten i ca 30 sekunder och dra bort skalet.
  3. Spara 1-2 betor till dekorering och dela de andra i 1 cm stora kuber.
  4. Blanda resten av ingredienserna till en marinad och häll den över betorna. Låt marinera i minst en timme.

Getostkräm

  1. Vispa getost, mascarpone, crème fraîche och honung krämigt. Smaka av med salt och peppar.
  2. Häll krämen på en spritspåse med en rund tyll.
  3. Spritsa bollar på ett lager av brödet och fördela rödbetor och pumpakärnor över. Gör likadant med resterande lager.
  4. Avsluta med att spritsa ut bollar på toppen av tårtan.

Dekoration

  1. Dekorera tårtan med tunt skivad polkabeta, ärtskott och pumpakärnor.