Röding med äpple, pepparrot och bakad purjolök är en rätt full härliga smaker från det nordiska köket. En balanserad och lyxig måltid som känns både rustik och festlig på samma gång!
100 g spetskål, skuren i tunna strimlor (eller vitkål)
1 msk smör
salt
Dressing
3 msk äppelmos
1-2 msk vinäger (ljus)
1-2 msk färsk pepparrot, riven
salt
Gör så här
Röding
Putsa rödingen, skär bort lite av slaget och dela den i två eller tre bitar beroende på storlek.
Salta och sockra fisken lätt.
Baka sedan rödingen (med skinnsidan upp) på en plåt i ugnen på 100 grader varmluft tills den har en innertemperatur på ca 40–45 grader. Då har rödingen en liten rosa kärna, vill man ha den mer bakad så låt den gå över 50 grader.
Dra av skinnet med fingrarna och en liten kniv. Skinnet lossnar lätt när den är färdig. Detta kan förberedas innan.
Krydda rödingen med flingsalt.
Täck sedan rödingen med äpplen i tunna skivor och värm i ugnen vid servering.
Överkurs
Rimma rödingen i en 10% saltlag i ca 10 minuter.
Häll sedan av lagen, torka fisken torr och låt den rimma i kylen i några timmar. Då behövs inget extra salt.
Purjolök och spetskål
Halvera purjolöken på längden och skölj bort eventuellt grus.
Baka purjolöken i ugnen på 225 grader i ca 30–40 minuter. Tag ut och låt svalna.
Skala bort det brända på purjolöken och skär den i mindre bitar. Detta kan förberedas innan.
Värm purjolöken och spetskålen i en kastrull med smör. Krydda med salt.
Dressing
Blanda samman ingredienserna till dressingen och smaka av med salt samt vinäger.