En av rätterna som imponerade mest på juryn var Kristoffers lyxiga röding med mandelpotatis i krämig ört- och dijonsås.
Ingredienser
4 rödingfiléer
smör
neutral olja
salt
peppar
Örtstuvad rompotatis
ca 400 g mandelpotatis
2 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
ca 1 msk dijonsenap
1 burk rom, t ex stenbitsrom
1 rödlök
1 kruka färsk dill
1 kruka färsk gräslök
ev smör, brynt
salt
peppar
Garnering
kapris
olja
Gör så här
Tvätta (och ev skala) potatisen. Koka den mjuk.
Låt kaprisen till garneringen rinna av på hushållspapper.
Fyll en liten kastrull med två centimeter olja. Hetta upp och lägg i kaprisen. Fritera ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Koka upp crème fraiche och vispgrädde med dijonsenap, låt reducera. Smaka av med salt och svartpeppar (eller vad du nu vill ha för krydda).
Värm olja och smör i en stor jävla stekpanna. Lägg ner rödingen med skinnsidan ner, salta och peppra. Något över eller kring medelvärme! Ös lite smör och olja över.
När potatisen är mjuk och fin, dela ev i mindre delar och vänd ner i crème fraiche-blandningen. Toppa med rom och finhackade örter samt dito rödlök efter tycke och smak.
Fisken är klar när den är ljus rätt igenom. Servera med en trevlig kvist dill till exempel, och eventuellt lite brynt smör. Toppa med den friterade kaprisen. Smaklig spis!