Röding med romsås, glacerade grönsaker, krispigt flarn och puré på blomkål och rotselleri

Röding med romsås, glacerade grönsaker, krispigt flarn och puré på blomkål och rotselleri
Foto: TV4

Röding med romsås, glacerade grönsaker, krispigt flarn och puré på blomkål och rotselleri

Av: Emma Karlsson Lohiniva

Från: Sveriges yngsta mästerkock

32 ingredienser

Lyxig varmrätt med ugnsbakad röding serverad med vitvinssås med tre sorters rom, krispigt dillflarn, romsås och smörglaserade grönsaker.

Ingredienser

Fisk

  • 2 rödingfiléer
  • dillkvist
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • salt
  • ev vitpeppar

Glaserade grönsaker

  • 0,5 gul paprika
  • 0,33 gul zucchini
  • 5 rädisor
  • 15 haricots verts
  • 25 g smör
  • 1 msk citronsaft, färskpressad

Puré

  • 0,33 rotselleri
  • 1 blomkål
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 tsk citronsaft, färskpressad

Flarn

  • 90 g vatten
  • 40 g olivolja
  • 10 g vetemjöl
  • 4 g salt
  • 2 msk dillfrö

Rostade pinjenötter

  • 0,5 dl pinjenötter

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 3 msk syrad grädde
  • 150 g smör
  • 1 msk röd stenbitsrom
  • 1 msk löjrom
  • 1 msk forellrom
  • 1 msk gräslök, finskuren

Topping

  • citronskiva
  • dillkvist

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Salta rödingen och ställ den i kylen.
  3. Kärna ur paprikan och skär i skivor. Skär zucchini och rädisa i tunna skivor, gärna på en mandolin.
  4. Lägg paprikan i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen tills paprikan fått fin färg.
  5. Skala rotsellerin och skär i grova bitar. Skär blomkålen i buketter. Koka rotselleri och blomkål mjuka i saltat vatten.
  6. Blanda mjöl, olivolja, vatten, salt och dillfrön.
  7. Stek flarn av smeten på hög värme, när dom slutat bubbla är dom klara.
  8. Rosta pinjenötterna.
  9. Skala och finhacka schalottenlök. Koka schalottenlök, vitvinsvinäger och vitt vin tills en fjärdedel återstår.
  10. Häll i syrad grädde och låt koka upp.
  11. Sätt ugnen på 100 grader.
  12. Ta ut rödingen ur kylen. Pressa på citronsaft och toppa med dill. Vitpeppar kan man också ha om man vill. Lägg i en ugnssäker form.
  13. Sätt in rödingen i ugnen och tillaga tills innertemperaturen är 45-48 grader. Den får inte vara rå inuti. Skinnet ska vara lätt att ta bort.
  14. Koka haricots verts i saltat vatten.
  15. Häll av blomkål och rotselleri. Mixa slätt med crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  16. Stek paprika, zucchini, rädisor och haricots verts i smör och citronsaft.
  17. Tillsätt smör i såsen och låt smälta på låg värme.
  18. Sila såsen, tillsätt forellrom, löjrom, svart stenbitsrom och finskuren gräslök.
  19. Lägg upp alla komponenter på tallrik och toppa med dill och citronskiva.