Lyxigt god röding serverad med en smörsås smaksatt med saffran och potatisbakelser med lagrad ost, färskost och smördeg. Det blir en mycket god och inte minst vacker och elegant middag att bjuda på.
Skala och strimla schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och vitpepparkorn. Koka ned till hälften och sila sedan av.
Klicka i smöret under konstant vispning, såsen får gärna småputtra lätt.
När såsen tjocknat, tillsätt grädde och saffran. Dra sedan åt sidan. Smaka av med lite salt.
Potatisbakelse
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv den kokta potatisen ned i en bunke.
Tillsätt färskost, ägg, riven ost och finhackad dill. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Skär 4 cm breda remsor av smördegen. Forma till 4 kransar/ringar och fyll upp med potatisen. Toppa med lite riven ost.
Baka av i ugnen ca 10-15 minuter precis innan rödingen skall in i ugnen.
Röding
Dra ned ugnen till 150 grader.
Ansa/bena ur rödingfiléerna, salta lätt.
Smörj en ugnsform med olivolja i botten och lägg i fisken med skinnet uppåt.
Ställ in i ugnen, fisken är klar när du lätt kan dra bort skinnet, ca10 minuter.
Servering
Dra bort skinnet och lägg upp fisken på tallrikar. Ställ potatiskakan intill och häll den goda saffranssåsen över fisken. Dekorera med klippt krasse.