Rödspätta med remouladsås

POPULÄRT
Rödspätta med remouladsås
Foto: TV4
Hedvig Henrekson
Hedvig Henrekson

Rödspätta med remouladsås

Av: Hedvig Henrekson

Från: Sveriges mästerkock

32 ingredienser

1 h

Panderad spätta serverad med rostad potatis och klassiska tillbehör som curryremoulad, räkor och pepparrot.

Ingredienser

portioner

Panerad rödspätta

  • 4 rödspättafiléer
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl pankoströbröd
  • smör
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Smashed potatoes

  • 20 delikatesspotatisar (små)
  • 100 g smör
  • 3 klyftor vitlök
  • färsk pepparrot, riven
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe dill
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt

Dansk remouladsås

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3-4 dl rapsolja
  • 2 msk äpple, finskuret (svenskt, ex. Aroma)
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 tsk curry
  • 2 dl pickles, finhackad
  • 2 msk kapris
  • citronsaft
  • smör, till stekning
  • salt

Servering

  • skalade räkor
  • citron, klyftor
  • färsk dill
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

Smashed potatoes

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen med skal i rejält saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och låt svalna.
  3. Lägg potatisarna i en ugnssäker form. Tryck till dem med en gaffel så att de mosas lätt. Häll över smält smör med krossad vitlök. Salta.
  4. Ställ in formen med potatisen i ugnen i ca 20 minuter.
  5. Ta ut potatisen, vänd upp med hackad persilja och dill, riven pepparrot och citronzest.

Dansk remouladsås

  1. Sautera lök, äpple och curry i smör i en stekpanna på medelvärme i några minuter. Låt svalna.
  2. Vispa ihop äggulor, dijon och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning så att det blir en tjock majonnäs.
  3. Blanda samman curryblandningen, majonnäs, kapris och pickles. Smaka av med salt och citronsaft.

Panerad rödspätta

  1. Salta och peppra fisken och vänd den först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i panko.
  2. Stek fisken i en stekpanna med smör och olja på medelhög värme ca 2–3 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.

Servering

  1. Lägg potatisen i mitten på en varm tallrik. Lägg på rödspättan, toppa med en rejäl klick remouladsås och garnera med räkor, dill och riven pepparrot. Avsluta med citronklyfta.