Rödtunga Walewska med vitvinssås

rodtunga walewska med vitvinssas
Foto: TV4

Rödtunga Walewska med vitvinssås

Av: Mikael - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h

En helt magisk huvudrätt med rödtunga, pommes duchesse och vitvinssås! En rätt gästerna garanterat kommer älska!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pommes Duchesse

  • 10 potatisar, av mjölig sort
  • 25 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 krm malen muskot

Vitvinssås

  • 2 msk smör
  • 1 dl schalottenlök, finhackad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 3 dl fiskbuljong
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 1,5 tsk vatten
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 1 kokt hummer
  • 250 g champinjoner
  • 200 g skalade räkor

Rödtunga

  • 600 g rödtungafilé
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk smör

Gör så här

Pommes Duchesse

  1. Skala och koka potatisen i bitar. Värm upp smör, grädde och mjölk i en separat kastrull.
  2. Pressa potatisen. Vispa den pressade potatisen med smör/grädde/mjölkblandningen samt äggulor och grädde. Smaka av med salt och peppar och muskotnöt. Lägg moset i en spritspåse med tyll.

Vitvinssås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken och timjan i smör på medelvärme i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vin och buljong. Låt koka upp och reducera till ca hälften av vätskan återstår.
  2. Koka grädden i en separat kastrull tills 1,5 dl återstår. Häll över grädden till vin och buljong och låt koka upp. Sila av såsen, red av med maizenablandningen och smaka av med salt och vitpeppar.

Rödtungan

  1. Smöra en kastrull, rulla ihop filéerna, salta & peppra och lägg ned dem. Klicka över lite smör fyll på med vin och koka upp. Låt filéerna sjuda 6–7 min under lock.

Tillbehör

  1. Fräs champinjonerna i lite smör, salt och peppar tills de har fått lite färg. Dela på hummern, ta ur köttet ur stjärt och klor, hacka i småkuber.

Gratinering

  1. Spritsa moset i toppar längs tallrikens kant (Obs! Använd en ugnssäker tallrik eller en planksteks-planka). Gratinera i övre delen av ugnen tills moset fått färg, ca 10 minuter.

Inför servering

  1. Ta ut tallrikarna ur ugnen. Lägg på fiskfilé, hummerkött, räkor och champinjoner. Häll såsen runt fisken, toppa med en dillkvist och servera.