Makalös marängtårta

Makalös marängtårta
Foto: TV4

Makalös marängtårta

Av: Roine - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Marängtårta med hemgjord vanilj- och blåbärsglass, vispad grädde och färska bär.

Det här receptet tar cirka 6 timmar att tillaga.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Marängbotten

  • 3 äggvitor
  • 1 krm vinäger
  • 2 dl strösocker

Blåbärsglass

  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 225 g blåbär, tinade

vaniljglass

  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång

garnityr

  • 3 dl vaniljvisp
  • 1 daimchoklad, krossad
  • Valfri mängd frukt/bär

Gör så här

Marängbotten

  1. Vispa äggvitorna till vitt skum.
  2. Tillsätt vinäger och vispa ytterligare en stund.
  3. Smeten ska bli slät och fin. Blanda successivt i sockret.
  4. Vispa samtidigt. Sprid ut den färdiga smeten i en cirkel på bakplåtspapper.
  5. Gör cirkeln ungefär 24 centimeter stor i diameter.
  6. Försök att skapa en upphöjning av maräng utmed cirkelns kanter så att fyllningen inte rinner ut.
  7. Grädda 2-3 timmar i ugn på 100 grader. Låt svalna.

Blåbärsglass

  1. Tina blåbären.
  2. Vispa äggulor och socker i en skål.
  3. Blanda mjölk och grädde i en annan skål.
  4. Vispa tills det blir krämigt.
  5. Blanda äggsmeten och grädden med blåbären.
  6. Häll smeten i en form och ställ den i frysen.
  7. Rör om några gånger under infrysningen som tar cirka 6 timmar (med en glassmaskin tar det cirka 30 minuter). Tina i kyl 20-30 minuter före servering.

Vaniljglass

  1. Vispa ihop äggulor, socker och mjölk i en kastrull.
  2. Klipp upp vaniljstången på längden och lägg den i kastrullen.
  3. Sjud blandningen tills den tjocknat lite.
  4. Det tar cirka 3 minuter. Låt svalna.
  5. Ta upp vaniljstången och skrapa ner kornen i äggblandningen.
  6. Vispa grädden hårt.
  7. Blanda grädden med vaniljsmeten.
  8. Häll i en form och ställ i frysen.
  9. Rör om några gånger under infrysningen, förslagsvis efter 1, 2 och 3 timmar.
  10. Låt glassen därefter frysa ytterligare 3 timmar.
  11. Tina i kyl 20-30 minuter före servering.

Garnityr

  1. Lägg vanilj- och blåbärsglass på marängbotten.
  2. Vispa vaniljvisp till en kräm. Det blir enklare om den är kall.
  3. Häll vaniljvispen över tårtan och garnera med en handfull bär.
  4. Strö över lite krossad daim. Servera direkt.