Rökt makrill med potatis- och gurksallad

koket.se
Rökt makrill med potatis- och gurksallad
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Rökt makrill med potatis- och gurksallad

20 ingredienser

Somrig lunch eller middag med varmrökt makrill och en potatis- och gurksallad i örtig och smakrik dressing. Krispiga brödkrutonger fulländar rätten!

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

  • 500 g varmrökt makrillfilé (eller annan rökt fisk)

Potatis- och gurksallad

  • 500 g fast potatis
  • 2 gurkor, skalad, urkärnad och skuren i grova bitar
  • 2 schalottenlökar
  • 0,25 isbergssallad
  • 0,5 dl kapris
  • 1 kruka färsk dill
  • salt

Dressing

  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk dragon
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 msk champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 1 tsk honung
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk rapsolja
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 20 g parmesanost, riven

Dillkrutonger

  • 4 skivor levainbröd, brutet i grova bitar
  • rapsolja

Gör så här

  1. Skrubba och koka potatisen mjuk. Häll av och låt svalna helt.
  2. Skala vitlöken och riv den fint. Plocka dragonbladen från stjälkarna.
  3. Lägg vitlök, dragonblad, persilja (blad och stjälkar), vinäger, honung och senap i en liten matberedare. Häll på rapsolja och olivolja. Mixa ihop till en grön olja. Häll upp i skål och vänd ner parmesan. Smaka av med finrivet citronskal.
  4. Skala, kärna ur och skär gurkan i grova bitar. Skär potatisen i grova bitar. Skala och finhacka löken. Skär isbergssalladen grovt. Finhacka dillen, spara några vippor till garnering
  5. Blanda potatis, gurka, schalottenlök, isbergssallad, kapris och dill i en skål.
  6. Sätt ugnen på 175 grader. Skär brödet i tärningar. Vänd runt med rapsolja i en ugnssäker form. Rosta ca 10 minuter i ugnen.
  7. Vänd ner örtoljan i skålen med potatisen.
  8. Lägg potatissallad på tallrik, toppa med makrill och brödkrutonger. Garnera med dill.