Rökt skarv med äppelkompott

koket.se
Rökt skarv med äppelkompott
Foto: TV4
Michael Björklund KK2023
Michael Björklund KK2023

Rökt skarv med äppelkompott

16 ingredienser

4 h

Rökt skarv med äppelkompott är ett gott snacks att bjuda på i helgen!

Se Michael Björklund laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rökt skarv

  • 1 kg skarvbröst
  • 150 g salt utan jod
  • 2 lökar, grovt hackade
  • 5 enbär, krossade
  • 4 lagerblad
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 l äppeljuice

Apelbrandsmaksatt äppelkompott

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 äpplen
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten (knappt)
  • Apelbrand [en skvätt]
  • matolja
  • salt

Gör så här

Rökt skarv

  1. Blanda ingredienserna till saltlagen i en kastrull och koka upp.
  2. Låt sedan lagen svalna helt.
  3. Placera skarvbrösten i saltlagen och låt stå i kylen i 24 timmar.
  4. Ta bort fåglarna ur lagen och lufttorka dem i 2 timmar.
  5. Varmrök fåglarna långsamt i 90 grader under 3-4 timmar, eller tills en innertemperatur på 76 grader uppnås.
  6. Låt svalna helt och skiva sedan tunt.

Apelbrandsmaksatt äppelkompott

  1. Skala och skär löken samt vitlöken fint. Fräs det sedan lite lätt i en kastrull med olja.
  2. Skala, kärna ur och dela äpplena i små bitar.
  3. Häll ner äppelbitarna i kastrullen tillsammans med vinäger, socker och vatten.
  4. Låt koka tills äpplena mjuknat.
  5. Smaka upp äppelkompotten med salt och lite Apelbrand.