Ronjas macarons

NYHET
Ronjas macarons
Foto: TV4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Ronjas macarons

Av: Ronja Sjölander

Från: TV4:s nyårskarameller

66 ingredienser

Tjusiga macarons i flera olika smaker och färger. Vilken blir din favorit?

  • Hjortronmacarons
  • Åkerbärsmacarons
  • Citrusmacarons med smultron, mandarin & macadamianötter
  • Chokladmacarons med pistagekräm och mörkchokladganache
  • Chokladmacarons med salt kola

Ingredienser

Macarons - 1 grund för hjortron-, åkerbär- eller citrusmacarons

  • 100 g mandelmjöl
  • 100 g florsocker
  • 80 g äggvita
  • 40 g strösocker
  • 80 g florsocker
  • orange pastafärg (till hjortronmacarons)
  • 1 tsk vaniljpulver (till åkerbärmacarons)
  • rosa pastafärg (till citrus macarons)

Hjortronsylt

  • 250 g frysta hjortron
  • 1 dl syltsocker
  • 1 kanelstång

Kardemumma- och kanelganache

  • 125 g vispgrädde
  • 25 g glykossirap
  • 65 g vit bakchoklad, av hög kvalité
  • 125 g vispgrädde, kall
  • 2 gelatinblad
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade

Åkerbärssylt

  • 250 g åkerbär
  • 1,5 dl syltsocker

Vaniljganache

  • 1 vaniljstång
  • 125 g vispgrädde
  • 25 g glykossirap
  • 65 g vit bakchoklad, av hög kvalité
  • 125 g vispgrädde, kall
  • 2 gelatinblad

Smultronkompott

  • 2 dl smultron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Citrusganache

  • 1 citron, zest
  • 1 mandarin, zest
  • 4 blad färsk mynta, finhackad
  • 1 tsk vallmofrö
  • 125 g vispgrädde
  • 25 g glykossirap
  • 65 g vit bakchoklad
  • 125 g vispgrädde, kall
  • 2 gelatinblad

Fyllning för citrusmacarons

  • 0,5 dl macadamianötter, rostade

Macarons - 1 grund för chokladmacarons med salt kola eller pistagkräm

  • 95 g mandelmjöl
  • 100 g florsocker
  • 5 g kakao [ca 1 msk]
  • 80 g äggvita
  • 40 g strösocker
  • 80 g florsocker

Chokladganache

  • 200 g mjölkchoklad
  • 100 g vispgrädde
  • 15 g smör
  • 1 tsk havssalt

Salt kola

  • 100 g strösocker
  • 60 g vispgrädde
  • 45 g smör
  • havssalt, efter smak

Chokladmacarons med pistagekräm och mörkchokladganache

  • 95 g mandelmjöl
  • 100 g florsocker
  • 5 g kakao (ca 1 msk)
  • 80 g äggvita
  • 40 g strösocker
  • 80 g florsocker

Mörk chokladganache

  • 100 g mörk choklad, av hög kvalité
  • 75 g vispgrädde
  • 30 g smör, rumstempererat
  • flingsalt, en nypa

Pistageganache

  • 175 g pistaschpasta (hemmagjord ger godast ganache)
  • 250 g vispgrädde
  • 150 g vit bakchoklad, av hög kvalité

Gör så här

Grundrecept macarons

  1. Sikta samman mandelmjöl och florsocker, upprepa två gånger.
  2. Blanda samman strösocker och florsocker, ställ åt sidan.
  3. Vispa upp äggvitorna tills alla stora bubblor är borta och du har ett fast skum. Tillsätt färgpasta/vaniljsocker samt strösocker- och florsockerblandningen, vispa i 2-3 minuter.
  4. Vänd ner mandelmjölet och florsockret tills blandningen börjar bli lite lös.
  5. Spritsa ut på en silikonmatta/bakplåtspapper och slå plåten lätt i bänken ett par gånger. Ser du luftbubblor sticker du hål på dem med en tandpetare.
  6. Grädda på över- och undervärme på 145 grader i ca 13-14 minuter.
  7. Ta ut plåten och låt macaronsen svalna innan du tar loss dem från bakplåtspappret.

Hjortronsylt

  1. Koka upp bären i en kastrull tills de är tinade.
  2. Tillsätt syltsockret och en kanelstång, låt koka i 3 minuter.
  3. Häll upp i en ren burk och låt svalna.

Kardemumma- och kanelganache

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Finhacka chokladen och lägg i ett cylinderformat litermått.
  3. Häll ner 125 g vispgrädde, kanel, kardemumma och glykossirap, låt koka upp.
  4. Häll den varma vätskan över chokladen, lägg ner gelatinbladen och mixa med en mixerstav. Tillsätt 125 g kylskåpskall vispgrädde, mixa ytterligare.
  5. Häll ganachen i en burk med lock, låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar.
  6. Lägg ganachen i en vispkål och vispa upp tills du har en luftig och fin ganache.

Montering hjortronmacarons

  1. Spritsa ut en cirkel av ganachen på hälften av dina macarons, fyll mitten med hjortronsylt och sätt på resterande macarons som lock.

Åkerbärssylt

  1. Koka upp bären i en kastrull så att de tinar.
  2. Tillsätt syltsockret och låt koka i ca 3-5 minuter.
  3. Häll upp sylten i en ren burk och låt svalna.

Vaniljganache

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Finhacka chokladen och lägg i ett cylinderformat litermått.
  3. Häll ner 125 g vispgrädde, urskrapade frön ur vaniljstång och glykossirap, låt koka upp.
  4. Häll den varma vätskan över chokladen, lägg ner gelatinbladen och mixa med en mixerstav. Tillsätt 125 g kylskåpskall vispgrädde, mixa ytterligare.
  5. Häll ganachen i en burk med lock, låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar.
  6. Lägg ganachen i en vispkål och vispa upp tills du har en luftig och fin ganache.

Montering åkerbärmacarons

  1. Spritsa en cirkel av vaniljganache på hälften av dina macarons, fyll mitten med åkerbärssylt och sätt resterande macarons som lock.

Smultronkompott

  1. 1. Mosa smultronen, tillsätt vatten och strösocker och rör ner. Lägg ner i en glasburk med lock och låt stå i 24 timmar att gotta till sig, rör om ibland. Dagen efter silar du av vätskan med en saftsil, spara vätskan till framtida bak eller använd som saft.

Citrusganache

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Finhacka chokladen och lägg i en hög cylinderformat litermått.
  3. Häll ner 125 g vispgrädde, urskrapade frön ur vaniljstång, glykossirap och zest, låt koka upp.
  4. Häll den varma vätskan över chokladen, lägg ner gelatinbladen och mixa med en mixerstav. Tillsätt 125 g kylskåpskall vispgrädde, mixa ytterligare. Rör ner den hackade myntan samt vallmofröna.
  5. Häll ganachen i en burk med lock, låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar.
  6. Lägg ganachen i en vispkål och vispa upp tills du har en luftig och fin ganache.

Montering citrus

  1. Spritsa en cirkel med citrusganache på hälften av dina macarons, fyll mitten med smultronkompott och toppa med rostade macadamianötter. Sätt resterande macaronsskal som lock.

Grundrecept chokladmacarons

  1. Sikta samman mandelmjöl, kakao och florsocker, upprepa två gånger.
  2. Blanda samman strösocker och florsocker, ställ åt sidan.
  3. Vispa upp äggvitorna tills alla stora bubblor är borta och du har ett fast skum. Tillsätt strösocker- och florsockerblandningen, vispa i 2-3 minuter.
  4. Vänd ner mandelmjölet och florsockret tills blandningen börjar bli lite lös.
  5. Spritsa ut på en silikonmatta/bakplåtspapper och slå plåten lätt i bänken ett par gånger. Ser du luftbubblor sticker du hål på dem med en tandpetare.
  6. Grädda på över- och undervärme på 145 grader i ca 13-14 minuter.
  7. Ta ut plåten och låt macaronsen svalna innan du tar loss dem från bakplåtspappret.

Chokladganache

  1. Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en värmetålig skål tillsammans med smöret.
  2. Värm vispgrädden tills den precis når kokpunkten, häll grädden över chokladen och låt stå i 3 minuter innan du mixar ihop det till en slät ganache. Ställ åt sidan och låt svalna.

Salt kola

  1. Smält sockret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull tills du har en gyllenbrun färg.
  2. Lägg ner smöret och rör om hela tiden, tillsätt sedan grädden under omrörning och låt koka upp tills du når 109 grader, rör ner saltet och häll i en glasburk med lock och låt svalna.

Montering chokladmacarons med salt kola

  1. Spritsa ut en cirkel på hälften av alla macarons och fyll sedan mitten med salt karamell, lägg på resterande macarons som lock.

Mörk chokladganache

  1. Finhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  2. Värm grädden i en kastrull tills det precis är på väg att börja sjuda.
  3. Häll grädden över chokladen och låt stå i 3 minuter, mixa sedan ner smör och salt, ställ åt sidan.

Pistageganache

  1. Finhacka den vita chokladen och lägg i ett cylinderformat litermått tillsammans med pistagepastan.
  2. Värm grädden tills de precis börjar sjuda och häll över chokladen.
  3. Mixa samman med en handmixer och ställ i kylskåpet i minst 6 timmar.
  4. När ganachen är riktigt kall vispar du den på låg hastighet tills du når önskad konsistens.

Montering - chokladmacarons med pistagekräm och mörkchokladganache

  1. Spritsa ut en cirkel med pistageganche på hälften av dina macarons, fyll mitten med den märka chokladganachen och sätt resterande macarons som lock.

Grundrecept på macarons används till:

  • Hjortronmacarons
  • Åkerbärsmacarons
  • Citrusmacarons med smultron, mandarin & macadamianötter
    Grundrecept på macarons med choklad används till:
  • Chokladmacarons med pistagekräm och mörkchokladganache
  • Chokladmacarons med salt kola