Roslagsgris med äppelsky och rotselleripuré

Roslagsgris med äppelsky, rotselleripuré och höstprimörer
Foto: TV4

Roslagsgris med äppelsky och rotselleripuré

Av: Christoffer - Norrtälje

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 + 4 h

Fläskkarré som långsamt tillagas i ugn och avslutas på grillen serveras med en krämig rotselleripuré och syrlig äppelsky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 1 kg gris (t ex hel karré)
  • ca 2 msk salt
  • ca 2 msk peppar

Rotselleripuré

  • 500 g rotselleri
  • 1 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk salt

Äppelsky

  • 4 dl äppeljuice
  • 1 tsk färsk ingefära, finriven
  • 2 tsk mörk kalvfond, koncentrerad
  • 2 tsk majsstärkelse, utrört i kallt vatten
  • ett par droppar äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Salta och peppra grisen. Bryn så att den får färg i panna och kör den sedan i ugnen på 100 grader. Efter ca 4 timmar när grisen når ca 50-52 grader, lägg på grillen och stek sista upp till 58 grader. Låt sedan vila.
  2. Skär rotsellerin i små bitar och koka upp i saltat vatten och mjölk. Mixa sedan med crème fraiche och citronjuice.
  3. Slå äppeljuice, ingefära och fond i en panna. Låt sjuda ett par minuter. Rör ner redning av majsstärkelse tills blandningen fått simmig konsistens. Smaka av med vinäger.
  4. Servera karrén tillsammans med äppelskyn och rotselleripurén!