1 förp vita bönor, små, förkokta (à ca 230 gram avrunnen vikt)
2 msk extra virgin olivolja
flingsalt
Syrlig yoghurtsås
2 dl växtbaserad yoghurt (sojayoghurt, havreyoghurt eller kokosyoghurt)
1 citron, juice + zest (ekologisk)
salt
svartpeppar, nymalen
Till servering
1 kruka thaibasilika
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Ta bort de grova bladen från blomkålen, ta bort även de späda bladen, men spara dem. Bryt blomkålshuvudet i mindre bitar och lägg i en ugnsform.
Häll av och skölj de vita bönorna. Låt rinna av väl och blanda sedan ner med blomkålen. Ringla över olivolja och strö över flingsalt, blanda runt rejält så att blomkålen täcks av oljan.
Rosta i mitten av ugnen i 20-25 minuter, lite beroende på hur stora blomkålsbitarna är, tills blomkålen fått krispig yta och är lätt gyllene i kanterna, och bönorna är krispiga. Ringla de späda blomkålsbladen med olja och tillsätt efter 10 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till yoghurtsåsen. Smaka av med salt och peppar.
Servera blomkålen direkt från ugnsformen tillsammans med yoghurtsåsen, toppad med färsk thaibasilika.