Rostad kronärtskocka med cowboysmör

koket.se
Rostad kronärtskocka med cowboysmör
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Rostad kronärtskocka med cowboysmör

19 ingredienser

1 h

"Rostade kronärtskockor är vackert att ställa fram, det är även lite pilligt och socialt. Medan man plockar, pillar och doppar hinner man också prata om allt mellan himmel och jord. Därför är det här en stor favorit att bjuda på hemma hos mig, både som förrätt/plock och drinktilltugg.
När kronärtskockan rostas kommer en nötig smak och mjuk konsistens fram. Men den verkliga uppenbarelsen kommer när detta kombineras med cowboysmöret som är hämtat från amerikanska steak houses. En djärv blandning där smält smör möter en mängd örter och kryddor. Att doppa kronbladen i det lyxiga smöret gör rätten fulländad!" /Seiran Poon

Se Seiran Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 kronärtskockor (små)
  • 1 citron
  • 4 klyftor vitlök, grovhackade
  • 1 knippe färsk bladpersilja, grovhackad (litet knippe)
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Cowboysmör

  • vitlök och örter från rostade kronärtskockor
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 msk gräslök, finhackad
  • 75 g smör, smält
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 citron, finrivet skal och saft
  • 0,33 tsk paprikapulver
  • ev 0,25 tsk cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • chiliflakes

Servering

  • citron, i halvor (små)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fyll en stor skål med kallt vatten. Dela citronen, pressa ut juicen i skålen, lägg i båda halvorna och ställ åt sidan.
  3. Gör i ordning en kronärtskocka i taget. Skär av stammen nära botten och ca 2,5 cm av den övre delen av kronan, dela sedan skockan genom roten. Ta ut hela den luddiga delen från kronärtskockans mitt med en sked och lägg genast skockan i citronvattnet så att den inte blir brun.
  4. Häll av vattnet och badda skockorna torra. Pensla med olivolja på alla sidor, salta och peppra.
  5. Blanda vitlök och persilja och lägg lite av det i varje skocka. Lägg skockorna med snittytan ner på en plåt.
  6. Rosta i mitten av ugnen i 15 minuter, täck med aluminiumfolie och rosta ytterligare 30 minuter.
  7. Ta bort folien, plocka ur vitlök och örter och lägg på en skärbräda. Rosta skockorna med snittytorna uppåt i 10–15 minuter eller tills de fått lite färg.

Cowboysmör

  1. Finhacka vitlök och örter och lägg i en skål. Tillsätt de andra ingredienserna till smöret och vispa ihop. Smaka av och justera med salt och kryddor efter smak.

Servering

  1. Lägg upp kronärtskockorna på ett serveringsfat. Servera med citronhalvor och cowboysmöret i en skål vid sidan om.
  2. Dra loss kronbladen, doppa nedre delen i smöret och dra dem mellan tänderna för att få det mjuka köttet. När alla kronblad är ätna kan du även äta botten/hjärtat som är mjukt och krämigt.