Rostad pumpa och kål med saffranshonung och bulgursallad

NYHET
koket.se
Rostad pumpa och kål med saffranshonung och bulgursallad
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Rostad pumpa och kål med saffranshonung och bulgursallad

19 ingredienser

En middagsrätt med massor av olika grönsaker och härliga smaker. Pumpa och kål rostas tillsammans med saffranshonung och serveras med bulgur- och grönkålssallad. En klick tjock yoghurt och knapriga pecannötter gör rätten komplett.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 butternutpumpa
  • 500 g brysselkål
  • 2 rödlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 g saffran (upplöst i 0,5 dl kokhett vatten)
  • olivolja
  • flingsalt

Bulgursallad med grönkål

  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl bulgur (grovmalen)
  • 200 g grönkål
  • 2-3 salladslökar
  • 1 kruka färsk mynta (eller 1 msk torkad)
  • 1-2 citroner (beroende hur syrlig du vill ha din sallad)
  • 0,5 dl olivolja
  • salt

Till servering

  • pekannötter
  • turkisk yoghurt

Gör så här

Rostad pumpa och kål

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  2. Skala, dela och gröp ut innanmätet från pumpan. Skär pumpan i klyftor.
  3. Skär bort lite av rotfästet från brysselkålen och ta bort de yttersta bladen. Skala och skär löken i klyftor. Lägg alla grönsaker på en plåt.
  4. Banka vitlöksklyftorna lite lätt med knivbladet och skala dem.
  5. Blanda olivolja med honung, saffransvatten och finriven vitlök. Ringla marinaden över grönsakerna och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter tills grönsakerna mjuknat och fått en fin yta. Efter tillagning strör du salt över, gärna flingsalt.

Bulgursallad med grönkål

  1. Koka upp vatten och smulad buljongtärning i en kastrull. Tillsätt bulgur och vänd runt.
  2. Ta kastrullen från värmen, täck med ett lock och låt stå i 15 minuter.
  3. Fluffa bulgurn med en gaffel och lägg i en vid skål så att bulgurn svalnar.
  4. Hacka grönkålen och lägg i en skål. Pressa över citron och ringla på olivolja. Massera in olja och citron med händerna så att grönkålen mjuknar lite.
  5. Tillsätt övriga ingredienser och garnera med pekannötter. Servera med en klick yoghurt.