Rostad tomatsoppa

POPULÄRT
Rostad tomatsoppa
Foto: Ulrika Ekblom

Rostad tomatsoppa

Av: Emma och Amelia på vegansk matlåda

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

30 m

”Vi är nog lite ohälsosamt förtjusta i tomater. Kan typ inte se en tomat liggandes i fruktkorgen eller skafferiet utan att ta den och käka som ett äpple. Ännu bättre blir det med lite balsamvinäger och flingsalt på. Men vänta nu..? Kan det..?Nää, eller?… Kan det vara så att den här rostade tomatsoppan har just den smakbilden? *Biter oss trånande i knogen*.” /Emma och Amelia på vegansk matlåda

Ingredienser

portioner
  • ca 10 tomater
  • 3 röda paprikor (stora)
  • 4 gula lökar
  • 12 klyftor vitlök
  • ca 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 1,5 kruka basilika
  • 1 dl solroskärnor, torrostade
  • 3 msk balsamvinäger
  • 4-5 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde (växtbaserad)
  • 2 msk misopasta (eller ljus grönsaksfond)
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • krutonger
  • färsk basilika
  • solroskärnor, torrostade
  • matlagningsgrädde (växtbaserad)

Gör så här

  1. Skär tomater, paprikor och lökar i grova bitar och lägg dem på en plåt. Lägg vitlöksklyftorna utan skal på plåten.
  2. Strö över salt, peppar och olivolja. Ställ in i mitten av ugnen på 250 grader i cirka 20 minuter, rör om 1 gång. Har du grillfunktion på ugnen är det ett gott val.
  3. Lägg över grönsaker, lök, vitlök och vätskan som samlas på plåten i en kastrull och mixa med en stavmixer.
  4. Mixa ned de torkade kryddorna, basilikan, solroskärnorna och vinägern. Rör ned vattnet, grädden och miso och koka samman. Låt puttra tills soppan reducerats till önskad konsistens. Justera med salt och peppar efter önskemål.
  5. Servera soppan med krutonger, basilika, solroskärnor och matlagningsgrädde.