Rostade rotfrukter med surdegskrutonger och kryddsmör

koket.se
Rostade rotfrukter med surdegskrutonger och kryddsmör
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Rostade rotfrukter med surdegskrutonger och kryddsmör

22 ingredienser

40 min

Rödbetor, gulbetor, rotselleri, jordärtskockor rostas tillsammans i ugn och toppas vid servering med ett supergott aromsmör, krispiga surdegskrutonger och rostade solrosfrön. En perfekt vegomiddag av det festligare slaget. Tips! Rotfrukterna går att variera, välj efter smak och säsong.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner

Örtsmör

  • 100-150 växtbaserat matfett, rumsvarmt (eller smör)
  • 0,5-1 dl persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 citron, rivet citronskal
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Ugnsrostade rotfrukter

  • 200 g rödbeta
  • 200 g gulbeta
  • 200 g rotselleri
  • 200 g jordärtskocka
  • 200 g delikatesspotatis
  • 2 msk olivolja
  • 3-4 timjankvistar
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Krispiga surdegskrutonger

  • 2-3 skivor surdegsbröd
  • 3 msk rapsolja
  • salt

Topping

  • solroskärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Blanda/vispa samman ingredienserna till smöret. Smaka av och låt stå och dra.
  3. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg på en plåt och ringla över olivolja. Lägg på timjankvistarna. Salta och peppra.
  4. Sätt in i ugnen och låt rostas tills de blir mjuka och gyllene.
  5. Plocka ut inkråmet i brödet och stek krispigt i olivolja. Lägg över på hushållspapper och salta lätt.
  6. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna.
  7. Toppa de rostade rotfrukterna med krispiga krutonger och örtsmöret som får smälta ned ovanpå. Avsluta med att strö över de rostade solroskärnorna.