Rostade svartrötter med chorizo, fetaost samt mandel- och paprikakräm

koket.se
Rostade svartrötter med chorizo, fetaost samt mandel- och paprikakräm
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Rostade svartrötter med chorizo, fetaost samt mandel- och paprikakräm

13 ingredienser

40 min

Lika vacker som god är den här ljumna salladen med smakrik chorizo, läckra svartrötter, salt fetaost och en kräm på rostad paprika och mandel.

logo
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Se Thomas Sjögren laga receptet

Ingredienser

portioner

Svartrötter med chorizo

  • 300 g färsk chorizokorv
  • 800 g svartrot
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja

Mandel- och paprikakräm

  • 1 dl sötmandel, skalad
  • 2 röda paprikor
  • 1 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rödvinsvinäger

Garnering

  • 100 g fetaost
  • 50 g salladsmix
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 silverlök

Gör så här

Svartrötter

  1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
  2. Skär chorizon i mindre bitar. Stek den på låg värme i olivoljan så fettet från korven smälter.
  3. Häll vatten i en skål och pressa i citronsaft (citronsaften gör att svartroten inte blir brun).
  4. Skala svartroten och lägg den i citronvattnet. Skär svartroten i mindre bitar och lägg dem på en plåt.
  5. Häll på fettet från chorizon och rosta svartrötterna i en ugnen ca 25 minuter.

Mandel och paprikakräm

  1. Rosta mandeln i ugnen (180 grader varmluft) ca 10 minuter.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Stek paprikan på hög värme i olivoljan i en stekpanna. När paprikan fått färg, sänk värmen och tillsätt de skalade vitlöksklyftorna. Stek ca 3 minuter innan du tillsätter vinägern. Låt koka ihop.
  3. Mixa paprikorna tillsammans med rostad mandel och vitlök i en matberedare eller med en stavmixer. Smaka av med salt.

Garnering

  1. Halvera tomaterna. Skala och hyvla silverlöken fint. Placera svartrötterna, chorizon och krämen på ett fat. Toppa med sallad, tomater, lök och fetaost.