Rostårta med hallonmousse och daimgrädde

Rostårta med hallonmousse och daimgrädde
Foto: TV4
Elisabeth Högberg
Elisabeth Högberg

Rostårta med hallonmousse och daimgrädde

Av: Elisabeth Högberg

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

2 h

Vacker tårta fylld med daimgrädde, hallonmousse och toppad med spritsade rosor.

Tårta serverades alltid hemma enbart vid födelsedagar. Det var i princip alltid prinsesstårtor som önskades, fast egentligen tyckte jag inte de var särskilt goda utan det var marsipanen som jag gillade mest. Men jag gillade mest när det var rosa överdrag på tårtan med rosor. /Elisabeth

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Ljus luftig tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet av

Hallonmousse

  • 250 g frysta hallon
  • 1 dl florsocker
  • 100 g färskost
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde

Daimgrädde

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 msk florsocker
  • 2 Daim (dubbelförpackningar)

Vit chokladfrosting

  • 100 g vit bakchoklad
  • 150 g smör, mjukt
  • 150 g färskost
  • 250 g florsocker
  • rosa pastafärg

Gör så här

Botten

  1. Kör rumsvarma ägg och socker i bakmaskin med visp eller med elvisp tills det är riktigt pösigt.
  2. Blanda sedan resten av ingredienserna i en skål med en visp. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Rör inte för mycket så luftigheten i smeten försvinner.
  3. Smöra en form på 24cm hela vägen upp till kanterna. Mjöla formen med vanligt vetemjöl och häll sedan ner smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 min. Dela kakan i tre delar då den svalnat eller kallnat helt.

Hallonmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp de frysta hallonen och låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil, dela sedan upp i två delar och låt ena delen stå och svalna.
  3. I den andra delen blandar du ner gelatinbladen medan moset fortfarande är ganska varm, låt sedan svalna.
  4. Blanda den orörda delen av hallonmoset tillsammans med färskosten och florsockret.
  5. Vispa upp grädden.
  6. Blanda sedan ihop båda delarna hallonmoset och blanda till sist ner den med den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet.

DaimgräddeVispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakaon och florsockret.

  1. Krossa daimen grovt i matberedare och vänd ner det i grädden. Ställ in i kylen tills det är dags att fylla tårtan.

Frosting

  1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något.
  2. Vispa upp smöret riktigt krämigt, tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
  3. Väg upp florsockret och tillsätt det tillsammans med färskosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.

Montering

  1. Fyll tårtan med hallonmoussen och daimgrädden.
  2. Börja sedan spackla tårtan med den vita chokladfrostingen. När du spacklat tårtan ganska tunt och fint så delar du upp resten av frostingen i två delar.
  3. Ta sedan en tandpetare och tillsätt lite rosa färg i ena delen för att få en ljusrosa ton. Skeda sedan ner båda delarna frosting i en spritspåse och försök få hälften på varje sida i spritspåsen.
  4. Spritsa rosor på toppen av tårtan och toppa med pärlor. Färdig!