Rotmos med fläsklägg

Rotmos med fläsklägg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rotmos med fläsklägg

12 ingredienser

Gammal husmanskost tar nästan alltid lång tid att laga, men den blir vidunderligt god just på grund av det. Maten passar utmärkt att laga i förväg och bara värmas före servering. Till rotmos och fläsklägg passar det bra att servera olika sorters senap.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg rimmad fläsklägg med ben
  • 0,5 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn

Rotmos:

  • 1 kg kålrot
  • 2 morötter
  • 6 potatisar
  • 2 tsk salt (per liter vatten)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Spola av köttet med kallt vatten. Lägg det i en kastrull, fyll på med kallt vatten så det täcker och koka upp. Skumma väl. Skala och dela löken och lägg i den i kastrullen. Tillsätt också lagerblad och pepparkorn. Sjud under lock på låg värme i ca 1 1/2 timme. När köttet lätt lossnar från benen är det klart.
  2. Skala och skölj kålrötterna. Det går lättast om man först skär dem i skivor och sedan skär bort skalet. Skala och skölj morötterna och potatisen. Skär allt i mindre bitar. Koka kålrötter, morötter och potatis mjuka i lättsaltat vatten eller buljong ca 1 timme. Häll av spadet, spar lite att späda med.
  3. Pressa rotfrukterna med potatispress eller kör dem i en matberedare i omgångar. Spä med lite kokspad om det behövs. Krydda moset med salt, nymalen peppar och smör. Servera till fläskläggen.