Rött fröknäcke med chili och spiskummin

Rött linsknäcke med chili och spiskummin
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Rött fröknäcke med chili och spiskummin

10 ingredienser

50 min + blötläggning

Varför alla dessa fröknäcken men inget på linser? Klart det måste gå, tänkte jag och började experimentera. Efter ett gäng försök hittade jag tricket – blötlagda linser i stället för kokta. Det ger fin sprödhet och krisp. Nästan lite som snacks. /Lina

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner plåt
  • 0,75 dl torkade röda linser
  • 0,5 dl linfrön
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vatten, kokande
  • ev flingsalt, att strö över

Gör så här

  1. Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 12 timmar (eller häll kokhett vatten över dem och låt stå 1 timme).
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Häll av, skölj och låt linserna rinna av väl.
  4. Blanda alla torra ingredienser och linserna i en bunke.
  5. Tillsätt olja och vatten och blanda väl.
  6. Kavla ut degen tunt mellan 2 bakplåtspapper. Lyft över på en plåt och dra bort det översta bakplåtspappret. Strö ev över lite flingsalt.
  7. Grädda i 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut plåten, vänd knäcket och grädda ytterligare 5–10 minuter, eller tills knäcket är knaprigt.
  8. Låt svalna på galler. Bryt i bitar.