Rou Jia Mo

koket.se
Rou Jia Mo
Foto: Jonas Cramby

Rou Jia Mo

Av: Sandhäxan

Från: Nyhetsmorgon

26 ingredienser

3 h

"En macka som funnits med sen starten, i dubbel bemärkelse. En version av den här mackan var den första vi provlagade och satte upp på menyn. En plats som den sen aldrig lämnat. Men också ”sen starten” i bemärkelsen att ROU JIA MO kan vara den första mackan ever. Själva startskottet, den allra första mackan, sjukt ändå. På kinesiska betyder rou jia mo kött i bröd. Namnet antyder att mackscenen var lite mer begränsad vid tiden för skapandet av mackan vilket också sannolikt var läget i Shaanxiprovinsen i Kina ett par hundra år f Kr. Ledsen för Jesus skull som inte fick smaka, eller det kan vi egentligen inte utesluta, men jag är minst lika glad att den nu ligger här för dina fötter att laga ikväll. Ta chansen! Känn historiens gomsegel." /Sandhäxan

Se Sandhäxan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fläsksida

  • 200 g strösocker
  • 300 g salt
  • 800 g fläsksida (utan svål)
  • 3 dl soja (ljus)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl shaoxingvin (eller sherry)
  • 50 g strösocker
  • 4 klyftor vitlök
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 gurka, skivad
  • 1 röd chilifrukt, finskivad
  • 1 knippe salladslök, finskivad
  • 2 msk citronsaft, pressad
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 50 g five spice

Chipotlemajo

  • 5 dl majonnäs (helst Hellmann’s)
  • 1 msk chipotlepasta
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • salt

Inlagd morot

  • 0,5 morot, finhyvlad på mandolin
  • 1 dl lag (1-2-3-lag)

Servering

  • 4 port bröd
  • 1 salladslök, finskivad
  • 1 knippe färsk koriander
  • rostade sesamfrön

Gör så här

Fläsksida

  1. Blanda 200 g socker och salt. Massera in blandningen i fläsksidan och låt rimma i kylen utan plastfolie i minst 4 timmar.
  2. Sätt ugnen på 230 grader varmluft.
  3. Skölj av fläsksidan med vatten och baka mitt i ugnen i 30 minuter.
  4. Sänk till 140 grader och baka i 2,5 timme till.
  5. Ta ut och låt svalna.

Chipotlemajo

  1. Blanda majonnäs och chipotlepasta i en skål.
  2. Tillsätt vitlök och smaka av med salt.

Inlagd morot

  1. Koka upp morot i ättika, socker och vatten.
  2. Låt stå i rumstemperatur i 15 minuter och ställ sedan in i kylen.

Fläsksida forts.

  1. Koka upp soja, vatten och shaoxingvin i en kastrull.
  2. Tillsätt 50 g socker, vitlök, ingefära, gurka, chili, 1 knippe salladslök, citronsaft och alla torra kryddor.
  3. Skär fläsksidan i ca 2–3 cm tjocka skivor och låt dem puttra 5–10 minuter i buljongen för att dra åt sig mer smak.

Servering

  1. Rosta brödet mitt i ugnen tills det är gyllene.
  2. Dela brödet och lägg en fläskskiva i varje macka.
  3. Klicka på chipotlemajo och garnera med picklad morot, salladslök och koriander. Strö sesamfrön över mackan.